Moszul ostromában több száz civil vesztette életét

 

Több százra nőtt a halott vagy sebesült civilek száma az észak-iraki Moszul óvárosának egy hete indult ostromában - közölte szombaton Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyeinek koordinátora.

A világszervezetnek emellett értesülései vannak arról is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet ezernyi, ha nem tízezernyi lakost használ élő pajzsként – mondta az ENSZ-koordinátor. Hozzátette: több száz ártatlant, köztük gyermekeket lőttek agyon. Értesülések szerint csak pénteken tizenkét ember halt meg, és százak sebesültek meg.

Az iraki kormányerők múlt szombaton kezdték meg Moszul óvárosának ostromát. Ebben a néhány kerületben húzták meg ugyanis magukat a városban megmaradt dzsihadisták. Grande szerint azonban még mindig mintegy 150 ezer lakos rekedhetett a harcok által érintett közel két négyzetkilométeres térségben.

A világszervezet emellett úgy tudja: az iraki hadsereg menekülési útvonalakat nyitott meg a lakosok számára. Szombaton százak hagyhatták el ilyen módon az óvárost. A katonák ivóvízzel és élelemmel látják el a menekülteket.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat. Katonai tisztségviselők szerint a terroristák alig 500 harcosa maradhatott a városban.