Három éven belül indulnak az első kereskedelmi 5G hálózatok

 

Várhatóan 2020-ra beindulhatnak az első kereskedelmi 5G hálózatok, az ötödik generációs mobilhálózatok kutatás-fejlesztési, szabványosítási, és kivitelezési folyamata jóval rövidebb időt vesz igénybe, mint a 3G vagy a 4G bevezetése - mondta Vörös Zsolt, a Huawei Technologies Hungary vezeték nélküli hálózatok fejlesztéséért felelős igazgatója.

Az 5G koalíció nemcsak az új generációs hálózat minél korábbi magyarországi bevezetéséről szól, hanem az egyedülálló zalaegerszegi önvezető járművek tesztpályájának megvalósításáról is.

Hozzátette: míg a 3G, 4G bevezetése tíz évig tartott, addig az 5G 7-8 évig tarthat a kutatás-fejlesztéstől a megvalósításig. Az 5G fejlesztése nem csak a vezeték nélküli hálózatot jelenti, fejleszteni kell a hátteret biztosító átvitel-technikai összeköttetést is. Az 5G szabványosításának első fázisa 2018-ra megvalósulhat.

A vállalat technológiai újításokra, kutatás-fejlesztésre tavaly a 76 milliárd dolláros árbevételének 13-15 százalékát fordította – mondta. Az 5G hálózatnak meg kell felelnie a magas adatátviteli sebesség ( 10 Gbit/sec) követelménye mellett az alacsony késleltetésnek ( 1 msec) és egy négyzetkilométerenkénti egymillió kapcsolat lehetőségének egyaránt – ismertette.

Vörös Zsolt tájékoztatása szerint az 5G bevezetésekor az elsődleges alkalmazások az összekapcsolt drónhálózat, az önvezető autók és okosközlekedés, vezeték nélküli robotika (automatizálás) és a virtuális valóság használata lesznek. Az okos parkolás, és okos mérők használata már elindult – jelezte.

Sándor Dénes, a Huawei vezető mérnöke arról beszélt, hogy a közelmúltban a Huawei is csatlakozott a Digitális Jólét Program által indított magyarországi 5G koalícióhoz. Ez nemcsak az új generációs hálózat minél korábbi magyarországi bevezetéséről szól, hanem az egyedülálló zalaegerszegi önvezető járművek tesztpályájának megvalósításáról is. Az önvezető járműveket programozott robotokként kell elképzelni, biztonságos működésükhöz az 5G hálózatoknak négyzetméterenként 10 Mb/s-os hálózati adatátvitelt kell biztosítaniuk, késleltetés nélkül, 500 kilométeres hatótávolságig – sorolta.

Seth Wang, a Huawei fogyasztói üzletágának magyarországi igazgatója elmondta, hogy a kutatásaik szerint a következő időszakban hatalmas növekedés várható az Internet of Things (IoT, a “dolgok internete”) területén: nyolc év múlva már csaknem 100 milliárd IoT eszközt tartanak majd nyilván, és óránként 2 millió szenzort telepítenek majd. Az előrejelzés szerint az IoT eszközök globális megrendelései 2020-ra meghaladják majd a 180 milliót, és piaci részesedésük 30 milliárd amerikai dollár körül lesz. Az 5G hálózatok gyors piaci terjeszkedése a kapcsolódó üzletágak – termelés, ipar – számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd – mondta.

A trendek azt mutatják, hogy míg az emberek 2010-ben például napi fél órát töltöttek mobilozással, 2025-ben ez az idő 5,5 órára emelkedik majd. A többletidőt már nem a telefonálás tölti ki, hanem leginkább az alkalmazások használata – mondta.