Áder: nincs közjogi aggály a civil törvénnyel kapcsolatban

 

A köztársasági elnök szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott törvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik, ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

“Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének” – tudatta az államfő a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről kiadott nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el pénteken az MTI-hez.

Áder János kifejtette: a jogszabály elfogadását jelentős társadalmi vita előzte meg. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek során nemritkán olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek a tényeket figyelmen kívül hagyva nem segítették elő a józan tisztánlátást.

Áder János államfő Budapesten, a Sándor-palotában 2017. június 13-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Meggyőződése – folytatta -, hogy a magyar társadalom többsége tiszteli a tisztázó vitákban elhangzó érveket, de elutasítja a fölöslegesen megosztó, öncélú indulatkeltést. Ezért fontosnak tartotta összefoglalni azokat a tényeket, amelyeket a törvénnyel kapcsolatban mindenkinek érdemes mérlegelnie.

Ezek között első helyen említette, hogy a civil szervezetek nélkülözhetetlen és tiszteletet érdemlő szereplői egy polgári demokráciának.

A Magyarországon működő, állampolgári kezdeményezésen és közjót szolgáló önszerveződésen nyugvó szervezetek munkája az emberi jogoktól a tehetséggondozásig, a környezetvédelemtől az egészségmegőrzésig, a hagyományőrzéstől a művészettámogatásig, a hitélettől az alkotó közösségépítésig, a szociális gondoskodástól a társadalmi szolidaritás megannyi formájáig “szolgálja társadalmunk nyugatos polgárosodását” – írta az elnök.

Áder János államfő Budapesten, a Sándor-palotában 2017. június 13-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Hivatkozott továbbá arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint Magyarországon több mint 56 ezer civil szervezet működik, melyek 99 százalékát semmilyen formában nem érinti az új szabályozás, mivel vagy egyáltalán nem terjed ki rájuk a törvény hatálya, vagy nem rendelkeznek 7,2 millió forintot meghaladó, külföldről érkezett támogatással.

A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét sem befolyásolja az új törvény, számukra csupán további adminisztrációs kötelezettséget keletkeztet – hangsúlyozta Áder János, megerősítve: e szervezetek ugyanazt a tevékenységet, amit a jogszabály elfogadása előtt folytattak, változatlan formában végezhetik az új törvényi rendelkezések hatálybalépése után is.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítványt kedden 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot.