Újra lesz őshonos menyhal a Balatonban

 

Egykor őshonos volt a Balatonban, ma ismét megjelenthet nagyobb számban a menyhal a tóban, ugyanis kétezer egynyaras menyhalat telepítettek a napokban a Szántódi révnél. Ez fontos állomása volt annak a két éve kezdődött programnak, amely célul tűzte ki, hogy ismét betelepítsék a hajdani őshonos fajtát. A menyhal visszatelepítését a Szent István Egyetem és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai közösen végzik.

Kissé szokatlan látvány, hogy a Szántódi révnél zacskókban lógnak az élő halak a vízben.  A halak számára a zsákos szállítás a legkedvezőbb, hogy a vízhőmérséklet a szállító és a fogadó víz között ne legyen túl nagy – mesélte Dr. Bokor Zoltán a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének tudományos munkatársa. Hozzátette: a zsákot kinyitva, könnyedén be tudjuk helyezni a halakat új élőhelyükre.

Visszatelepítésre váró menyhalak egy merítőhálóban a tihanyi kompkikötőnél 2015. június 29-én. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. szakemberei több mint hatszáz példányát telepítettek vissza a Balatonba a rejtőzködő életmódot folytató, csak télen aktív halfajból, amely az 1965-ös nagy halpusztulás idején tűnt el a tóból. A menyhal ragadozó, kisebb halakkal, csigákkal, rovarokkal táplálkozik.MTI Fotó: Nagy Lajos

Visszatelepítésre váró menyhalak egy merítőhálóban a tihanyi kompkikötőnél 2015. június 29-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

Gödöllőn, az egyetemen felvállalták, hogy a menyhal mesterséges szaporításával és előnevelésével foglalkoznak, kitelepíthető állapotra nevelik a halakat.

A tudományos munkatárs tapasztalatai alapján kész technológia nem létezik sem Magyarországon, sem Európában a szaporítás e fajtájára, ennek a vizsgálatával foglalkoznak, és eredmény képen megpróbálnak minél több halat visszatelepíteni a Balatonba.

Szereti a hideg vizet

A menyhal egy rendkívül nyálkás fajta, a nem szakavatott szem elsőre akár kígyónak is nézheti – meséli Bokor Zoltán. Érdekességként kiemeli, hogy extrém időszakban szaporodik a fajta, minél közelebb a nulla fokos vízhőmérséklet annál inkább beindulnak a szaporodási folyamatok és ezért akár a jég alatt is, de megtörténik a szaporodás.