Nézőpont: Az elitellenes erők európai erősödése a stabilitás ellen hat

 

Erős Európához erős nemzetállamok és stabil kormányok kellenének, de az elitellenes erők erősödése éppen a politikai stabilitás ellen hat, és ez különösen az Európai Unió előtt álló kihívások miatt adhat okot aggodalomra - összegezte a Nézőpont Intézet bemutatott tanulmánykötetének tartalmát.

A tanulmánykötet a holland és a francia választás eredményének értelmezése mellett az elitellenes erők erősödésének hátterével, valamint a bevándorlás választási kampányokat tematizáló szerepével foglalkozik – írták.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint erős Európa csak erős nemzetállamokra építhető, ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a tagállamokban stabil kormányok működjenek. Véleménye szerint a Brexit, a bevándorlási krízis, a terrorizmus, a déli államok gazdasági és társadalmi problémái, valamint a demográfiai helyzetkép egy-egy önmagában is súlyos válságterületet jelent.

Kibontakozóban egy politikai válság

A tanulmánykötet rávilágít, hogy ezek mellett egy politikai válság is kibontakozóban van – áll a közleményben. A tagállami közvélemény-kutatások alapján ma csaknem 60 millióan szimpatizálnak baloldali vagy jobboldali elitellenes erővel, ez hozzávetőlegesen a szavazókorúak egyötöde. Az elitellenes formációkkal szimpatizálók száma ráadásul hatmillióval növekedett a bevándorlási válság két évvel ezelőtti kezdete óta.

Fodor Csaba szerint annak ellenére, hogy sem a tavaly év végi osztrák államfőválasztáson, sem az idei holland és francia választásokon nem elitellenes jelölt, illetve párt győzedelmeskedett, mindhárom választáson történelmi eredményt értek el ezek a formációk. Az elemző szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy a kampányokat a korábbiaknál hangsúlyosabban tematizálta a bevándorlási krízis.

Azt írták: a holland választás óta csaknem nyolcvan nap telt el, de még mindig nincs kormánya az országnak. A júniusi francia nemzetgyűlési választás eredménye nehezen jósolható meg, de valószínűleg nem lesz stabil többsége Emmanuel Macron kormányának. A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint így akár a holland, akár a nemrég lezajlott francia választás eredményét nézzük, politikai stabilitás helyett bizonytalanság jellemző, ez pedig az unió előtt álló kihívások miatt adhat okot aggodalomra – írták.