"A Gulág a népirtás eszközeként használt rabszolgamunka volt"

 

Az emlékezés és a megbékélés programja címmel jelent meg Matl Péter és Surján László kötete a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a kötet budapesti bemutatóján elmondta: a Gulág-emlékév, amelyet a kormányzat 2015-től 2017-ig hirdetett meg, az idén február 25-én ért véget. Úgy tekintettünk a gulágra hurcolásra mint egy szégyenletes eszközre, amely egy népirtás eszközeként használt rabszolgamunka volt – mondta a politikus, kiemelve: 800 ezer honfitársunk közül több százezren soha sem tértek vissza onnan.

Megszólaltatták a túlélőket

Elmondta: az emlékév alkalmával megszólaltatták a túlélőket, történészek feltáró munkái jelentek meg, digitális adatbázisok jöttek létre, emlékművek, emléktáblák készültek. Kiállításokat, emlékkoncerteket rendeztek, filmes alkotások, dokumentumfilmek, színházi előadások születtek.

A Nemzeti Színház Hobo Gulág virágai című monodrámáját, a Duna Táncegyüttes Mementó című táncdarabját mutatta be. Az országot bejárta a Lágerjárat és a Barakk című kiállítás, valamint külföldön is számos kiállítást, rendezvényt tartottak. Országos tanulmányi versenyt hirdettek, Gulág-képregény jött létre, középiskolások zarándokoltak Szolyvára. Létrejött a ferencvárosi málenkij robot emlékműve, emlékhely.

Kiemelt projektek, programok, konferenciák

Több mint 600 civil kezdeményezés, kiemelt projekt valósult meg, több mint 250 településen rendeztek programokat az emlékév keretében, 30-nál is több dokumentumfilm készült, 40 zarándokút, tanulmányút, 60 kiállítás, 100-nál is több konferencia valósult meg, 80-nál több rendhagyó történelemórát, előadást tartottak, több mint 200 kiadvány jelent meg és 250 emléktáblát állítottak – sorolta az eseményeket.

Mint kiemelte, Matl Péter és Surján László kötetét is a Gulág-emlékévben támogatták. A kiadvány címlapján Gulácsy Lajos, a gulágot járt református püspök emlékművének, Matl Péter alkotásának részlete látható, amely a munkácsi református templom udvarán található.

A kötet egy emlékutat, konferenciát örökít meg

Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke elmondta: a kötet egy februári kárpátaljai, szolyvai és munkácsi emlékutat, konferenciát örökít meg. A kötet jelentős részét Matl Péter színes pasztellgrafikái teszik ki, emellett tanulmányok mutatják be a történeti hátteret, Gulácsy Lajos református püspök, az egyik leghíresebb kárpátaljai Gulág-rab életútját; a kötetben az emlékút résztvevőinek reflexiói is olvashatók.

Az Ötösével című pasztellgrafika sorozatnak Dupka György Gulágra hurcoltakról szóló munkája – amelyben a szerző megszólaltatta a szemtanúkat, a Gulágot túlélőket – volt az ihletője. Ezért kísérik a Vándorolnak a kárpátaljai túlélők és a meggyalázott holtak című kötetből vett szemelvények a grafikákat.

Matl Péter kiemelte: Kárpátalja lakosságának 90 százalékát érintette a szörnyű esemény. Az Emlékezés a szenvedésre, felkészülés a megbékélésre alcímmel a Charta XXI. Egyesület gondozásában megjelent, mintegy 70 oldalas kötetről elmondta: a kiadványban a Gulág világáról készült 55 alkotása kapott helyet.

Nem illusztratív képek ezek, hanem reflexió – fogalmazott, hozzátéve: a képeket eddig nyolc kiállításon mutatta be, és számos további tárlatot tervez. Fontosnak tartom, hogy bemutassam az ukránoknak és a magyaroknak is – hangsúlyozta, hozzátéve, “ezen a ponton találkozott a magyar és az ukrán történelem. Ez egy szenvedéstörténet, ahol találkozott a két világ”.