Botka ismét a déli határzárat támadta

 

A szocialisták tegnap megválasztott miniszterelnök-jelöltje a párt kongresszusán a vasfüggönyhöz hasonlította az illegális határátlépést megakadályozó kerítést. A szocialista politikus már nem először kritizálta a védvonalat: egy hét közepi interjúban azt mondta Botka László, hogy le kell bontani a határzárat. Tegnap azt is bejelentette, hogy frissen megválasztott miniszterelnök-jelöltként első külföldi útja jövő héten Brüsszelbe vezet majd.

Nem maradt ki a déli határzár bírálata Botka László beszédéből, miután egyedüli indulóként az MSZP küldöttei szombaton megválasztották a párt miniszterelnök-jelöltjének. A szegedi polgármester szerint, ha a jelenlegi miniszterelnökön múlik, akkor ahogy fogalmazott a mozgás szabadságának is búcsút inthetnek a magyarok.

- Egyre tisztábban látják, hogy Orbán nem pusztán feszegeti a határokat, de le is akarja zárni azokat. Szögesdróttal délen és keleten. Vasfüggönnyel északon és nyugaton.

A Fidesz minderre úgy reagált: Botka László Soros György embere. Közleményükben emlékeztetnek rá, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyértelművé tette, hogy ha a szocialisták nyerik a választást, akkor lebontják a kerítést a déli határon, vagyis beengedik a bevándorlókat.

Ezzel – a Fidesz szerint – veszélybe sodorják Magyarország és egész Európa biztonságát.

A magyar-szerb határon álló kerítést le kell bontani – ezt nyilatkozta csütörtökön az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Reuters hírügynökségnek. Botka László arról beszélt: egy baloldali fordulatnak az is része lenne, hogy az illegális bevándorlókat visszatartó határzárat – mint fogalmazott – szétszerelné.

Először tagadták a hírügynökségi mondatot

Az MSZP szerint viszont Botka László ilyet nem mondott. Azt írták: a Reutersen megjelent cikkben a szegedi polgármester csak arra utalt, hogy ha az unió megoldást talál a határellenőrzésre, és a közel-keleti helyzet is csillapodik, akkor a kerítésre már nem lesz szükség.

A Spíler nevű blog szerint,viszont nincs szó fordítási hibáról, az eredeti cikkben ugyanis valóban a lebontás, illetve szétszedés szó szerepel. A portál szerint a szocialisták kármentésbe kezdtek, és hibás fordításra hivatkozva próbálják megmagyarázni Botka László szavait.

Boros Bánk Levente, a Médianéző elemzője akkor arról beszélt, hogy Botka László a Reutersnek tett kijelentésével kizárólag a brüsszeli politikusok támogatását szeretné elnyerni.

- Brüsszelben is migránspártiak uralkodnak, és Soros György is egyre aktívabb szerepet vállal ebben a kérdésben. Azt gondolom, hogy Botka László elsősorban a külföldi befolyást szeretné Magyarországra hozni és külföldről szeretne akár anyagi, akár politikai, akár erkölcsi támogatást szerezni.

Botka László a kongresszuson egyébként bejelentette, amiről már a baloldali sajtó korábban cikkezett. A jövő héten az Unió vezetőivel tárgyal Brüsszelben. Az MSZP Botka László brüsszeli látogatását több mint szimbolikus lépésnek nevezte.