Uhufióka született Veszprémben

 

Uhufióka látta meg a napvilágot a veszprémi állatkertben, az új jövevény a bagolyröpdében látogatható.

Török László, az állatkert igazgatója az MTI-nek elmondta, az intézmény uhuszülőpárja évről-évre szaporulattal örvendezteti meg az ott dolgozókat és a látogatókat. A tavasszal kikelt, mára mintegy másfél kilósra cseperedett fióka egészséges, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal.

Szavai szerint az uhu, vagy más néven nagy fülesbagoly, a legnagyobb termetű bagolyfaj, Magyarországon fokozottan védett.

Hozzátette: a hazánkban költő párok száma évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése eredeti költőhelyeire. Ebben részt vállal a veszprémi állatkert is minden esztendőben.

A nagy fülesbagoly éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt.

Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választ élőhelyéül – mondta az igazgató.