Hat japánt tartanak fogva március óta kémkedésért

 

Hat japán férfit tartanak fogva Kínában március óta vélhetőleg kémkedés gyanúja miatt - mondta el egy japán kormányzati forrás hétfőn.

Három férfit Santung, hármat pedig Hajnan tartományban vettek őrizetbe. A kínai hatóságok egyelőre nem tervezik, hogy elengedik őket – tette hozzá a forrás. Nem tudni, hogy pontosan mivel vádolják az elfogott japánokat. A nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a kínai hatóságok valószínűleg azt feltételezik, hogy kémkedtek, mert az érintett tartományokban kikötő és más kiemelt fontosságú létesítmények találhatók.

Egy másik, a témát ismerő forrás azt mondta, hogy a Hajnanban őrizetbe vett, 20 és 50 év közötti férfiak a gyanú szerint veszélyt jelentenek a kínai nemzetbiztonságra. Ők március végén érkeztek a tartományba “termálfürdő kiépítéséhez kapcsolódó munkák” elvégzésére.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón megerősítette a hat japán férfi fogva tartásáról szóló híreket, de csak annyit árult el, hogy “illegális tevékenységek” miatt nyomoznak ellenük.
Kínában 2015 óta öt japán állampolgárt vettek őrizetbe kémkedés gyanújával, négyük ügyében megkezdődtek a kihallgatások.

A kínai törvények alapján a kémkedésért kiszabható legsúlyosabb büntetés a halál. Peking Hszi Csin-ping elnök négy évvel ezelőtti hatalomra lépése óta fokozta a külföldi szervezetek és egyének megfigyelését a nemzetbiztonsági megfontolásokból.

Az ázsiai országban nemcsak japánokat, hanem más külföldi állampolgárokat is fogva tartanak. Peking egy új törvénytervezettel arra készül, hogy több hatalmat adjon a kínai titkosszolgálatoknak a külföldiek megfigyelésére.