Ezek voltak a magyar érettségi feladatai

Már túl vannak a diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségin. Reggel 8-kor kezdhették írni ugyanis a vizsgafeladatokat és négy óra állt rendelkezésükre. Vagyis pontosan délben minden diáknak le kellett tennie a tollát és befejeznie az írást.

Idén összesen 108 ezren érettségiznek, ebből közel 73 ezer a végzős középiskolás. A többiek, mintegy 35 ezer 500-an élve a rendszer adta lehetőségekkel, legalább egy tárgyból tesznek vizsgát. A feladatokat, mint mindig, titkosan állították össze, és a csomagokat csak hétfő reggel szállították ki az iskolákba.

A hétfői magyar érettségi két feladatsorból tevődött össze. Az elsőre 90 percük volt az érettségizőknek. Ez tartalmazott egy szövegértési feladatot, melynek során egy Petőfi Sándorral készült interjút alapján kellett a diákoknak válaszolniuk a feltett kérdésekre.

Ezt követte egy szövegalkotási feladat, vagy pedig valamilyen gyakorlati műfajból kellett írniuk, idén ez egy motivációs levél volt egy állásinterjúra. A második feladatsorra 150 percük volt. Választhatták Kosztolányi Dezső Boldogság című novelláját, vagy pedig összehasonlíthatták Radnóti Miklóstól a Nem tudhatom című művet József Attila Elégia című versével.

Örültek a fiatalok 

Az M1 tudósítója az Óbudai Árpád Gimnáziumban az érettségi után több diákkal is beszélt. A fiatalok elmondták, nagyon örültek, hogy az a novella szerepelt a feladatsoron, amelyre számítottak, így azt is választották. Hozzátették azt is, hogy szerintük, aki rendesen felkészült, annak a rendelkezésre álló 4 óra bőven elég volt.

Kedden a matematikával folytatódnak az érettségik. Szerdán aztán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből kell vizsgázniuk az érettségizőknek.

Kapcsolódó tartalom