Orbán: A magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képviseltünk az EU-csúcson

Az EU-csúcson a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képviseltünk a Brexit kérdésében - fogalmazott a magyar miniszterelnök az unióban maradó tagállamok szombati rendkívüli csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Néppárt elnökségi ülésén napirenden szerepelt Magyarország is, ahol meg kellett védeni ismét az ország álláspontját és érdekeit néhány kérdésben. Ezt eredményesen megtettük - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli EU-csúcs után, amelyen a 27 tagállam az Egyesült Királyság kilépéséről egyeztetett. Hozzátette, hogy az EU-csúcson ugyanakkor nem is volt szó Magyarországrók, hiszen a britek kilépése szerepelt a napirenden. Itt a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képviseltünk a Brexit kérdésében – mondta Orbán Viktor.

“Valóban járt itt Soros György, aki próbált alávágni Magyarországnak, ennek lenyomataival találkoztam” – fogalmazott a miniszterelnök kérdésre válaszolva. ”Van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje” – mondta Orbán Viktor.

A Közép-európai Egyetem ügyével kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a maga jogi menetében halad tovább az ügy – eddig még nem született megállapodás, a következő hónapokban fognak erről tárgyalni.

“Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket” – húzta alá, kiemelve, hogy a Néppártnak és minden uniós szervnek az a kérése Magyarország felé, hogy “mikor Európáról véleményt mondunk, legyen világos, hogy az nem az EU ellen történik”. Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája.A kormány Európa-párti, ám abból nem enged, hogy az uniót meg kell reformálni, mert sok tekitnetben rosszul működik – fogalmazott Orbán Viktor.

Vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézva, és melyekről tárgyalni kell, ilyen például a migráció kérdése, vagy a rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezés – fűzte hozzá.

“A Stop Brüsszel nem Brüsszel-ellenes, csak annyit akarunk, hogy ne változzon meg a tagállomok és a brüsszeli intézmények közötti hatáskörmegosztás, maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük” – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország a NATO tagja; senki sem jelent fenyegetést az országra – jelentette ki Orbán Viktor Szijjártó Péter korábbi kijelentésével kapcsolatban, miszerint Oroszország nem jelent fenyegetést az országra.