Harrach: aki titkolózik, sanda politikai célt szolgál

Aktuális kérdésekről készített villáminterjút a Gondola a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjével. Harrach Péter a CEU-ügyről és a Brüsszellel fennálló konfliktusról is elmondta véleményét.

“Az utcai nyomásgyakorlás demokratikus eszköz, a rejtőzködő kormánybuktató kísérlet viszont támadás a demokrácia ellen. Ugyanis a négyévenként esedékes parlamenti választásra is érvényes, hogy nem tökéletes, de nincs jobb. Ezért vitathatatlanul ez a demokrácia legbiztosabb érvényesülése” – fogalmazott Harrach Péter a Gondolának adott interjúban.

Mint mondta, ugyan a népszavazás egy-egy kérdésben kifejezi a többség akaratát, de a kormányzati munka természetéből adódóan a népszavazás nem írhatja felül a választást.

A politikus a tüntetésekkel kapcsolatban azt mondta: nem a demonstrációval van baj, hanem az agresszív kevesekkel és azokkal, akik mögöttük állnak.

MTI Fotó: Kovács Attila

“Az ő szándékuk nyilvánvaló: a többség akarata ellenére eltávolítani mindenkit, aki a hagyományos értékeket és közösségeket képviseli, és helyzetbe hozni azokat, akik a „politikailag korrekt” jelszava mögé bújtatott dogmákat és tabukat hirdetik. Nem akarják tudomásul venni, hogy ezek a gondolatok működésképtelen világot teremtenek. Azonban nem csak a szándékukkal van baj, hanem az eszközeikkel is. A valódi demokratikus intézmények mögé rejtőzve erőszakosan küzdenek és hatékonyan alkalmazzák az egyébként jól kidolgozott manipulációs eszközöket” – hangsúlyozta.

Álcivil szervezetek a migrációs folyamatok mögött

Harrach Péter beszélt a migrációs krízisről is. Azt mondta,  hathatós segítséget kell adni a valódi üldözötteknek, például a közel-keleti keresztény közösségek tagjainak, és elősegíteni a szülőföldön maradás feltételeit. A migrációs hullám elindításában nagy felelőssége volt azoknak, akik a gát szerepét betöltő, demokratikusnak ugyan nehezen nevezhető, de stabil rendszereket felszámolták, függetlenül attól, hogy ez része volt vagy sem az Európa destabilizálását célzó törekvésnek – tette hozzá.

Sajnos tény, hogy a migrációs folyamat fenntartását szorgalmazó erők szolgálatában is álcivil szervezetek dolgoznak, együttműködve az embercsempészekkel – fogalmazott.

Megbukott a multikulturális társadalom

Véleménye szerint a multikulturális társadalomnak ez a formája megbukott. Ám úgy vélte, a ma bevándorló tömegek többször bizonyították az együttélésre való alkalmasságuk és szándékuk hiányát.

Harrach Péter közölte: semmiféle betelepítést és határvédelmi lazítást nem fogadhatnak el.

A CEU-üggyel kapcsolatban azt mondta:  mivel a módosítás nem vonatkozik a magyar egyetemekre, a Közép európai Egyetem változatlanul működhet tovább.

“Változás legfeljebb az egyetem amerikai „lábánál” lehet. Ők azzal a kiváltsággal rendelkeznek, hogy az Egyesült Államokban is érvényes diplomát adhatnak. Sokan úgy gondolják, hogy ez hátrányos helyzetbe hozza a többi hazai intézményt. Szerintem a CEU-ügyet és az annak kapcsán fellépő, már többször szóba került nemzetközi és hazai erőket külön kell kezelni” – mondta.

Harrach Péter azt is mondta, hogy egy valóban civil szervezetnek nincs oka titkolni a forrásait. “Az viszont okkal tiltakozik, aki elrejti a külföldi támogatást, mert az sanda politikai célt szolgál” – fűzte hozzá.

Báránybőrbe bújt farkas

Szerinte a migránsokat szállító „civilek” humanizmusa meglehetősen átlátszó, az egyirányú jogvédőké nem különben. Az ő tevékenységük támogatóit is világosan látnunk kell. Ha a farkas báránybőrbe bújik, attól még farkas marad – mondta.

Magyarország és Brüsszel konfliktusáról szólva Harrach Péter azt mondta: amíg az energiaszolgáltatás az akkori kormányzat által támogatott multinacionális cégek kezében volt, az árak elszabadultak.

A polgári kormány a hatósági árszabályozással rendezte ezt a helyzetet, megvalósította a rezsicsökkentést. Ma az energiaárak megfelelnek a magyar viszonyoknak. Ha kiveszik nemzeti hatáskörből és uniós szabályozást vezetnek be, az ismét áremelkedést eredményez. Ezért fontos, hogy a kormányzat megfelelő társadalmi támogatással tudja folytatni a küzdelmeit – emelte ki Harrach Péter.