Megnyílt a jelentkezés a vándortáborokra

Már lehet online regisztrálni a 2017 nyarán induló erdei és vízi vándortáborokra. A felső tagozatos és középiskolás diákokat izgalmas útvonalak, kiépített táborhelyek és egy felejthetetlen kaland, az érdeklődő pedagógusokat pedig szakirányú túravezetői tanfolyam, és a tantermekből kiszabadulva, a gyerekek természeti és kulturális nevelésének terepi élménye várja.

A magyar kormány támogatásával létrehozott Vándortábor program régi hagyományokat elevenít fel, egyben új lehetőséget nyújt a hazai diákok számára, akik erdei és vízitúrázás közben fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit – közölte közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hegyek, völgyek és folyók legszebb szegleteit feltáró, változatos túrák a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében, együttműködésében valósulnak meg. Az április 15-én elindult www.vandortabor2017.hu oldalon tematikus formában, választható aloldalakon található információ a vándortáborokról, valamint itt érhető el a jelentkezéshez szükséges online pályázati űrlap is.

A vízi vándortáborokban összesen négy útvonalon, a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán vehetnek részt a gyerekek. A 6 napos, 5 éjszakás tábor ára fejenként 18 000 forint.

Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben, mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek majd el az iskolai csoportok, ennek részvételi díja fejenként 22 000 forint.

Felnőttek jelentkezését is várják

A vándortáborokra való jelentkezéssel párhuzamosan indulnak a kísérő pedagógusoknak szóló, a Testnevelési Egyetem akkreditált vándortábor-túravezetői tanfolyamok. Az első elméleti képzési időpontok május közepén, Budapesten lesznek, míg a gyakorlati ismereteket május végi és júniusi időpontokban, többségében az egyes útvonalakhoz kapcsolódó helyszíneken sajátíthatják el a tanárok. A 30 órás tanfolyamot elvégző szakemberek számára ingyenes a vándortáborokon való részvétel és a táborok időtartama alatt napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot visznek a természetbe. A tanfolyamon többek között megismerik a túrázáshoz, táborozáshoz szükséges normákat, szabályokat és jogszabályokat, valamint felkészítik őket a veszélyhelyzetek kezelésére, az esetleg szükséges egészségügyi tennivalók megvalósítására, továbbá térképolvasói és tájékozódási gyakorlatra is szert tesznek.

A továbbképzésre az alábbiak jelentkezését várják:

  • Olyan pedagógusokat, akik potenciálisan kirándulásokat, túrákat, táborokat vagy vándortáborokat szerveznek.
  • A Bejárható Magyarország kerettantervet bármely formában megvalósító iskolák pedagógusait, továbbá ökoiskolák pedagógusait, dolgozóit.
  • Intézményi természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, egyesületek, körök vezetőit és segítőit, amennyiben rendelkeznek megfelelő pedagógiai alapképzettséggel.
  • A honismeretet előtérbe helyező, az egészséges életmódot preferáló intézmények dolgozóit.
  • Cserkészvezetőket és szervezett természetjárókat.

Online pályázati űrlap, illetve további információ a vándortáborokra való jelentkezésről:

www.erdeivandor.hu
www.vizivandor.hu

Jelentkezés és további információ a Testnevelési Egyetem által indított túravezetői továbbképzésről:

Testnevelési Egyetem – Felnőttképzési Csoport

Tel.: 487-9286, 487-9272, 487-9247

www.tf.hu