Évtizedes rekordot döntött a turizmus Hajdú-Biharban

Sikeres évet zárt tavaly a turisztikai ágazat Hajdú-Bihar megyében. 9 százalékkal nőtt az idegenforgalom 2016-ban, ami évtizedes rekord. A megyei önkormányzat és a kereskedelmi kamara ma tartja idei turisztikai szezonnyitóját, ahol egyebek mellett a 2017-es tervek is szóba kerülnek.

A tavalyi sikeres széria folytatását várja az idei évtől Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke. Elmondta, hogy tervezik az együttműködés kiszélesítését: nem csupán a szállásadókkal és az attrakció szervezőkkel, hanem a kisebb települések hagyományőrző programjaival is közös platformot létrehozni.

Hozzátette, infrastrukturális fejlesztés indul meg a megyében, ami remélhetően a látogatószám növelését is segíti majd. 4,4 milliárd forintot fordítanak idén a turizmus fejlesztésére, közel 5 milliárdot a zöld város fejlesztésére és 3 milliárdból bővül a kerékpárút. Hajdú-Bihar megye látványos fejlődésnek indul idén – összegezte.

Elmondta, hogy a Hortobágyi világörökség része nem korlátozódik kizárólag Hortobágy községre, a környező települések már elkészítették a turisztikai koncepciójukat. Most már csak a programok megvalósítására van szükség, amellyel maximálisan kiszolgálják az idelátogatókat – magyarázta az elnök.

Bár már az elmúlt időben is jelentősen fejlődtek a megyei vendéglátóhelyek, de a szolgáltatások minőségén még van mit javítani – mondta az M1 aktuális csatornának Miklóssy Ferenc, a Hajú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Megjegyezte, hogy az idegenforgalom nagyon eredményesek a kkv-k. Hozzátette, hogy nem használjuk ki, bár nagy vonzerőt jelentene Magyarország számára, hogy a különböző intézkedéseknek köszönhetően nincs terrorveszély. A biztonság hangsúlyozott vonzerő lehet.