Újra kinyitottak a lengyel diplomáciai képviseletek a lucki gránátvetős támadás után

Újra kinyitottak Lengyelország ukrajnai külképviseletei kedden azután, hogy csaknem egy hétig zárva tartottak a Nyugat-Ukrajnában lévő lucki főkonzulátust ért gránátvetős támadás után - közölte a lengyel nagykövetség.

Múlt szerdára virradó éjjel lőttek rá RPG gránátvetővel a Luck városában lévő lengyel főkonzulátus épületére. A támadásban senki nem sérült meg, de a tetőtéri helyiségnek, amelyet találat ért, kitörtek az ablakai, és fölötte beszakadt a tetőszerkezet. Ezután zárt be minden lengyel külképviselet Ukrajnában.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a nemzeti gárda biztosítja jelenleg a lengyel külképviseletek védelmét Ukrajnában.

Gránátvetővel lőttek a lengyel főkonzulátus épületére a nyugat-ukrajnai Luck városában

A gránátvetővel megtámadott lengyel főkonzulátus épületére a nyugat-ukrajnai Luck városában.

A lengyel külügyminisztérium mindazonáltal jelezte: fenntartja magának a jogot arra, hogy kijevi, odesszai, harkivi, vinnicjai, valamint lucki konzulátusainak munkáját ismét felfüggessze, amint “romlik a külképviseletek biztonsága”.

Kijev Moszkvát tette felelőssé az incidensért, mondván hogy a Kreml alá akarja aknázni Ukrajna és Lengyelország jó viszonyát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) múlt pénteken arról számolt be, hogy kiderítette: egy radikális ukránellenes civil szervezet Oroszországban bujkáló vezetője szervezte meg az orosz titkosszolgálatok “megrendelésre” a lucki lengyel főkonzulátus elleni merényletet, amelyet az ukrán hatóságok hivatalosan terrorcselekménynek minősítettek.