Újra Lovász Lászlót javasolja elnöknek az MTA Jelölőbizottsága

Az elnöki posztra Lovász Lászlót, a főtitkári tisztségre Török Ádámot, főtitkárhelyettesnek pedig Barnabás Beáta Máriát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Jelölőbizottsága.

Élettudományi alelnöknek Freund Tamást, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajost, természettudományi alelnöknek pedig Blaskó Gábort és Bokor Józsefet javasolja a testület.

A Jelölőbizottság Keviczky László elnökletével január 11-i, február 6-i és március 2-i ülésén vitatta meg és határozott titkos szavazással az egyes tisztségekre jelölendő személyekről – olvasható az akadémia internetes oldalán (mta.hu).

Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Szabó Miklóst, élettudományi elnökségi tagnak Tulassay Tivadart, valamint természettudományi elnökségi tagnak Pósfai Mihályt, Sólyom Jenőt vagy Szász Domokost javasolja – derül ki a Jelölőbizottság állásfoglalásából.

Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. rendes közgyűlésén az MTA dísztermében 2016. május 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. rendes közgyűlésén az MTA dísztermében 2016. május 2-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A testület emellett javaslatot tett a Felügyelő Testület, a Vagyonkezelő Testület, Tudományetikai Bizottság és a Doktori Tanács tagjaira, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság tagjaira és elnökére, az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa és a Jelölőbizottság új tagjaira is.

A jelöltek közül az MTA legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés három évre választja meg a különböző tisztségek betöltőit, köztük a tudós társaság főállású vezetőit, az elnököt, a főtitkárt, a főtitkárhelyettest, valamint a három alelnököt.