A legmodernebb géppel segítettek gerinctörött betegeken Magyarországon

Az eszközzel 100 százalékos pontossággal tudnak műteni az orvosok, így tulajdonképpen kizárható annak a kockázata, hogy lebénuljon a beteg.

A gépet Svájctól kapta kölcsön a Péterfy Sándor Utcai Kórház. Most 14 emberen tudtak segíteni vele. A cél, hogy a jövőben hasonló eszköze lehessen a magyar kórházaknak is.

Gerincműtétet végeztek azon a férfin, aki Ausztriában szenvedett súlyos autóbalesetet, amikor eltörtek a nyakcsigolyái. Az ottani kórházban azonban nem vették észre a sérülést, hazaküldték. A férfi visszajött Magyarországra. Fájdalmai voltak, ezért bement a Péterfy Sándor Utcai Kórház Idegsebészeti Osztályára.

Egy úgynevezett O-arm készülékben végezték el a műtétet rajta. A gép miközben körbeforog, 3 dimenziós képet készít a beteg gerincéről. Ezt a képet az orvosok egy monitoron figyelik. Az implantátum beültetése közben, ha hiba van, magától jelez. „Hogyha eltérnénk a beültetett szögtől, vagy az implantátum pozíciójától maga a gép hívja fel a figyelmet arra, hogy korrigáljon. Így megtörténik az implantátum beültetése, majd ott a műtőben a műtét során elvégezzük ugyanezzel a géppel a kontrollvizsgálatot” – mondta Viola Árpád, a kórház osztályvezető főorvosa.

Egy hagyományos gerincműtétnél a csavarok pozíciója maximum 75 százalékban optimális. De a gép segítségével ez 100 százalékra növelhető. Az orvosok szűk és kényes helyen dolgoznak gerincműtét során, milliméteres eltérések, akár életre szóló károsodást, esetleg a beteg halálát is okozhatják.

A gép előnye az is, hogy segítségével sugárterhelés mentesen tudnak gerincműtéteket végezni. Ez maximális biztonságot jelent a beteg és a személyzet számára is.

Hazánkban volt már kiállításon az O-arm készülék, de a gyakorlatban még nem használták. Magyarországon most először próbálhatták ki három hétig a 400 millió forint értékű gépet.