Üzengetés a baloldali pártok között

Nem csak a közös lista kérdésében, de Botka László választási programjának egyik legfőbb pontjában sem értenek egyet a baloldali ellenzéki pártok.

Ezúttal a gazdagok nagyobb közteherviselésével kapcsolatban bontakozott ki vita az MSZP és Gyurcsány Ferenc között. A szocialisták ismét világossá tették, hogy nem kérnek Gyurcsány Ferencből.

“Tegyünk végre igazságot! Adjuk vissza a magyaroknak, ami a magyaroké. Fizessenek a gazdagok!” Március 14-i, miskolci beszédében hirdette meg az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Fizessenek a gazdagok című programját. Botka László elképzelése szerint a gazdagoknak vagyonukkal arányos terhet kellene vállalniuk a közteherviselésből.

Gyurcsány Ferenc más véleményen van

“Én nagyon nem szeretem, hogyha felkínálunk különböző társadalmi csoportokat bűnbaknak” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Azt mondta: nem ért egyet Botka László programjával, mert a társadalom egy csoportjából csinál bűnbakot, amivel nagyon jelentős ízlésbeli problémája van.

Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint most biztosan sokan azt mondják, hogy Gyurcsány Ferencnek azért nem tetszik Botka László programja, mert ő maga is gazdag ember, a DK elnöke azt mondta: aki ilyet állít, az nem ismeri őt.

“Csak az idei évben 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén mint, amit Botka László egész életében keresni fog. Ha valaki ebben az országban adózik, az többek között én vagyok” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP liberálisnak tartja Gyurcsányékat

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke azt mondta: az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a demokratikus oldalt, vagy pedig a gazdagokat akarják képviselni. Úgy fogalmazott: Botka László azt mondja, hogy fizessenek a gazdagok, bármelyik oldalon is állnak, de van egy liberális párt, amelyik máshogy gondolja.

“Úgy tűnik ebben a pillanatban, hogy indulati okok miatt a DK-nak, Gyurcsány Ferencnek ma az MSZP az ellenfele, ez nagyon sajnálatos.” Nyakó István arról is beszélt, hogy Botka László nem szeretné visszahozni a 2010 előtti világot, amelynek egyik megtestesítője Gyurcsány Ferenc, hiszen közvélemény-kutatások szerint ő az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusa.