Lomnici: aki nem működik együtt a magyar hatósággal, arra azonnali kiutasítás várhat

Több millió ember vár arra Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Törökország környékén, hogy az időjárás enyhülésével útnak indulhasson Európa felé. A magyar parlament már tárgyalja az idegenrendészeti szabályok módosítását, annak érdekében, hogy ne tűnhessenek el a migránsok a kérelmük elbírálásáig – erről beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a balkáni útvonal igenis „él”, nem csak a macedón-görög határon, de a görög szigetvilágban is folyamatos a migrációs jelenlét. Lomnici elmondása szerint a felmérések alapján ma a legnagyobb migrációs nyomás Görögországra és Olaszországra nehezedik.

A hazánkban visszaállításra kerülő idegenrendészeti őrizet, amely a határon jelöli ki az ideérkezők tartózkodási helyét, Lomnici szerint egy rendkívül tudatos önvédelmi mechanizmus keretében született.

 

A bevándorlók számára kijelölt tranzit-zónákban az emberi méltósághoz és a megfelelő lakhatáshoz szükséges feltételek adottak, ám aki nem működik együtt a hatósággal, arra akár azonnali kiutasítás is várhat – fűzte hozzá.

Össze-vissza adatbázisok vannak Európában

A mai napig nincs arról információ, hogy az Európai Uniónak bármiféle egységes adatbázisa lenne a bevándorlókról. Súlyos probléma, hogy még az unión belüli adatbázisok sem harmonizálnak egymással, így a majdnem 1,2 millió migráns közül csaknem 400 ezerről hónapokig nem tudták, hogy merrefelé tartózkodnak.

Ezért döntött a magyar kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása mellett: aki hitelt érdemlő okmányok nélkül érkezik, az egyrészről nem léphet be a schengeni zónába, de ha bebocsátást nyer, akkor is alapos átvizsgáláson kell átesnie – mondja el ifj. Lomnici Zoltán.

Elmondása szerint a jogi eljárások tekintetében megvalósuló határzár biztosíték lehet a magyar polgároknak arra, hogy nem jutnak szabadon migránsok az országba.