Kutatás-fejlesztés az új cél a felsőoktatásban

A jelenlegi uniós fejlesztési ciklus végéig a felsőoktatási intézményeknél a kutatás-fejlesztési kapacitások fejlesztésére van szükség, hogy 2020 után is lehessen erre építeni, és az egyetemek, főiskolák képesek legyenek együttműködni a vállalkozásokkal - közölte az oktatásért felelős államtitkár Győrben.

Palkovics László a felsőoktatási fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyetemek feladata a kutatás, innováció mellett a tudásszolgáltatás. Ehhez a “társadalmi felelősségvállaláshoz” kapcsolódnak azok a pályázatok, amelyek mintegy 36 milliárd forint keretösszegű támogatást adnak a felsőoktatásnak.

Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: az egyik pályázat célja az intézmények kutatási kapacitásainak, szolgáltatásainak bővítése. Erre 20 milliárd forintot különítettek el, és mintegy 17 milliárdot ítéltek oda 16 egyetem számára.

Palkovics László elmondta, hogy minden régióban meghatározták az egyetemek, milyen potenciállal rendelkeznek. Ennek a pályázatnak a fontos eleme, hogy olyan kutatási portfóliók szülessenek, amelyek illeszkednek az adott térség igényeihez. Erre jó példa a Széchenyi István Egyetem, amely 1,2 milliárd forint támogatást kapott – közölte az oktatási államtitkár.

Hozzáfűzte: erre a pályázatra csak a központi, tehát a budapesti régión kívüli egyetemek nyújthattak be projekttervet. Schanda Tamás János elmondta, hogy a másik pályázattal a kutatások nemzetközi beágyazódását segítik, a kutatási infrastruktúra javításával, a gazdasági szektorral való szorosabb együttműködés támogatásával. Itt 16 milliárd forint volt a keretösszeg, február 27-én jár le az első beadási határidő. Erre csak konzorcium formájában pályázhattak az egyetemek.

Mindkét pályázat vissza nem térítendő támogatású, és száz százalékban finanszírozza a nyertes projekteket, önerő egyikhez sem kell. Továbbá 50 vagy 100 százalékos előleget is biztosítanak a megvalósításhoz, ha igényli az érintett egyetem – tette hozzá Schanda. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a nyertes pályázat kapcsán megjegyezte: a cél az, hogy egy adott régióban bizonyos területek megerősödjenek, és azokat kell tovább “húzni”, hogy valamiféle munkamegosztás alakuljon majd ki országon belül az intézmények között.