"Párizs és Brüsszel után győznie kell a józan észnek"

Az idegenrendészeti törvény szigorításáról kezdtek vitázni az Országgyűlésben. A tervezett változtatás lényege az lesz, hogy aki Magyarországon menedékkérelmet nyújt be, annak kijelölt tartózkodási helyen kell kivárnia a menedékkérelem elbírálását. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: a magyar kormány az európai alapszerződéssel összhangban teremti meg a jogi határzár feltételeit.

Ismertette: 6 millióan is útnak indulhatnak Európa felé, ők azok, akik már készen állnak erre.

Ennek kapcsán kijelentette, hogy a jogi határzár folyamatos erősítése az az európai uniós alapszerződésből is fakad, hiszen az alapszuverenitás, a nemzeti biztonság garantálása mindig tagállami feladat.

A szigorítása további okairól ifj. Lomnici elmondta: véget kell vetni, hogy harmadik országbeliek visszaéljenek a méltányossági eljárással, valamint annak is, hogy szabadon járkáljanak illegális bevándorlók az országban.

Sokan eltűnnek a beadott menedékkérelem elbírálásáig tartő időben, ezt akarja megakadályozni a szigorítás. ifj. Lomnici Zoltán szerint az, ahogyan a javaslat ezt meg szeretné akadályozni, az teljes mértékben alkalmas lesz az eltűnés megakadályozására.

Földközi-tenger, 2017. január 27. Olaszországba igyekvő afrikai illegális bevándorló imádkozik a Golfo Azzurro hajó fedélzetén, miután őt és társait gumicsónakjukról kimentették a Proactive Open Arms nevű nemzetközi nem kormányzati szervezet aktivistái a Földközi-tengeren, 22 mérföldre a líbiai Zumarah partjaitól 2017. január 27-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

(MTI/AP/Emilio Morenatti)

Védeni fogja a magyar jog a védelmet igénylőket

Talán újra napirendre kerül a biztonság Brüsszelben és az európai kormányoknál – összegezte a legújabb európai fejleményeket, politikusi megnyilvánulásokat az alkotmányjogász, aki szerint a kvótarendszer háttérbe is szorulhat.

A javaslat továbbra is védi a védelmet igénylőket,  valamint teljesen egyértelműsíti a 14 év alattiak helyzetét – jelentette ki. Viszont, tette hozzá, a 14-18 év közötti férfiaknak ugyanúgy menedékkérelmi eljárás kell, mint az idősebbeknek, bizonyos empirikus tapasztalatok alapján.

ifj. Lomnici Zoltán szerint a keddi parlamenti ellenzéki megszólalásokból teljesen hiányzott a magyar emberek biztonsága iránti felelősségérzet, pedig a magyar kormány javaslata azt fogja lehetővé tenni, hogy nem fognak úgy eltűnni a menedékkérők, mint Németországban, ahol 1,2 millió menekültből több százezren eltűntek.

Jelenleg a brüsszeli szabályozás csoportos őrizetbe vételt nem preferál, ugyan a magyar javaslat cizelláltabban fogalmaz, de fennáll annak az esélye, hogy Brüsszelben csörte lesz – foglalta össze a várható európai reakciókat a javaslatot illetően, de „Párizs, Nizza, Brüsszel után, hogy a józan észnek győznie kell”.