Nem csitul az adok-kapok a baloldalon

A Demokratikus Koalíció (DK) arra emlékeztette Botka Lászlót, hogy ő maga is kormánypárti politikus volt akkor, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Sőt: a Gyurcsány-reformokat is megszavazta. A DK szerint ezért is meglepő a szocialista politikus mostani fordulata. Botka László ugyanis a hétvégén azt mondta: Gyurcsány Ferenc hazug, és vissza kell vonulnia.

“Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia” – fogalamzott Botka László szombaton, aki ismét nyilvánvalóvá tette, hogy szabadulna Gyurcsány Ferenctől.

Korábban többször is feltételként szabta, csak akkor vállalja a miniszterelnök-jelölséget, ha Gyurcsány Ferenc nem szerepel az ellenzéki listán. Szerinte ugyanis Gyurcsány Ferencnek nincs helye a baloldali együttműködésben.

A szocialista párt miniszterelnökjelöltje nem csak kormányfőként, de a DK vezetőjeként is bírálta Gyurcsány Ferencet.

“Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra” – mondta Botka.

Reagált a Demokratikus Koalíció

“A Demokratikus Koalíciót és Gyurcsány Ferencet meg sem karcolja egy ilyen fajta támadás.” – fogalmazott a DK szóvivője Botka László kijelentéseire a Kossuth Rádióban. Gréczy Zsolt szerint MSZP-DK együttműködés nélkül nem lesz kormányváltás.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője

 

A szóvivő kitért arra is: nem értik, hogy mi baja a szegedi polgármesternek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok teljesítményével, aminek egyébként Botka László is részese volt.

“Botka László ugyanis bent ült az Országgyűlésben és mindent megszavazott, minden döntést. Megszavazta azt is, hogy Medyessy Péter 50%-os béremelést ad, megszavazta Gyurcsány Ferenc reformjait, és megszavazta Bajnai Gordonnak a 13. havi nyugdíj elvételét” mondta.

A DK szóvivője szerint egyébként a szocialistáknak először a párton belül kellene egységet teremteniük, mert míg az MSZP szombati rendezvényén Botka László Gyurcsány Ferencnek üzengetett, az MSZP elnöke a baloldali összefogásról beszélt.

A kérdés már csak az, hogy ki kivel akar vagy nem akar megállapodni.

Botka László tehát ellenzéki összefogást szeretne, de Gyurcsány Ferenc nélkül. Erről azonban még magában az MSZP-ben sincs egyetértés. A DK szerint őket nem lehet kihagyni és a kisebb baloldali pártokat sem, de ők egyelőre senkivel nem tárgyalnak.

Botka László viszont azt ígérte – mindenkivel leül. Az LMP egyik társelnöke ugyan részt vett már egy ellenzéki egyeztetésen, a párt másik társelnöke azonban többször is megerősítte, önállóan indulnak 2018-ban.

A Párbeszéd előválasztást akart, de mivel ebben nem talált partnerekre, kiszállt. Egészen hétfőig. Most már mégsem ragaszkodnak az előválasztáshoz, és sajtóhírek szerint meg is egyeztek Botka Lászlóval.

Az Együtt-tel a tervek szerint a héten tárgyal majd a szocialista miniszterelnök-jelölt.

A Liberálisok ugyan az MSZP-vel igen, de a DK-val nem akarnak együttműködni, és Gyurcsány Ferenc is elutasítja a Liberálisokkal való közösködést. Egyelőre tehát még távolinak tűnik a megegyezés.

Nehéz így elérni a választókat a szakértő szerint

A baloldal 2010 óta identitásválsággal küzd, ezért sem tudja igazán megszólítani a választóit – ezt mondta Lominci Zoltán az M1 hírfolyamában. Az alkotmányjogász szerint az MSZP-nek egyedül semmi esélye a kormánypártokkal szemben.

Úgy fogalmazott; “a DK nélkül az MSZP és hát ezt azt hiszem minden komoly vagy objektivitásra törekvő elemző el kell, hogy ismerje, egyedül nem képes arra, hogy megnyerje a választásokat.”
Az alkotmányjogász szerint a DK részéről jelzés értékű volt, hogy miközben Botka László szombaton a beszédét tartotta, a Demokratikus Koalíció újra elnökévé választotta Gyurcsány Ferencet, és közölték azt is: a 2018-as országgyűlési választásoknak Gyurcsány Ferenc vezetésével vágnak neki.