Kapósabbak lettek a magyar megoldási javaslatok az unióban

Martin Schulz, a német kancellárjelölt szerint a menekültek értékesebbek az aranynál, a franciák szerint meg Európán kívül kellene megoldani a migránskérdést. A migránshelyzet európai jelenét és a lehetséges jövőjét Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet igazgatója ismertette az M1 reggeli műsorában.

Működőképes stratégiát választott a magyar kormány a migránsválság kirobbanásától kezdve – fejtette ki Orbán Balázs. Szerinte Budapest tágítani próbálja a kereteket, és a gondolkodás irányát az általa helyesnek gondolt elképzelések irányába fordítani, annak ellenére, hogy ez sok esetben szembemegy az uniós szabályozással.

Konkrét javaslatokról szólva az intézetvezető kifejtette: az unión kívüli hotspotok témájára nyitottak az EU állam- és kormányfői, a menedékkérők mozgásának korlátozásáról szóló javaslat viszont nem feleltethető meg a jelenlegi uniós szabályozásnak, ezért a kormány célja, hogy a belátás révén változzon ez, és “a mainstream részévé váljon”.

Az ördög a részletekben van

Egyértelmű még Brüsszelben is, hogy a mostani uniós szabályozás nem jó, de az nagyon nem mindegy, hogy milyen irányba való változtatást javasolnak Brüsszelben – figyelmeztetett Orbán Balázs.

Az egyik változat szerint, amelynek még mindig a kvóta a lényege  – folytatta – a migránshullám és azok csúcspontjai elkerülhetetlenek, és úgy kell megváltoztatni a szabályrendszert, hogy jobban alkalmazkodjon ezekhez a hullámokhoz és a megváltozott bevándorláshoz „adaptívabb legyen”.

Épp ezeket a hullámokat akadályozná meg a másik változat, és a magasabb szinten stabilizálódott számokat vinné lejjebb egy másik változat – ismertette Orbán Balázs. A migrációkutató szerint ezért ebből teljesen más cselekvési tervek következnek. A kérdés még nem eldöntött, viszont abban biztos, hogy nagy migrációs nyomás vár Európára.