Olasz-tunéz megállapodás jött létre a migráció megfékezéséről

Az észak-afrikai partokról az Európai Unióba tartó migráció és a terrorizmus elleni fellépésről volt szó Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök római tárgyalásain szerdán, és megállapodás jött létre az itáliai partokhoz érkező illegális bevándorlás megfékezésére. Ezzel egy időben az olasz belügyminiszter a kiutasítások felgyorsítását jelentette be.

Bédzsi Káid esz-Szebszit az olasz államfő Sergio Mattarella, a kormányfő Paolo Gentiloni, a római szenátus és képviselőház elnöke, valamint Marco Minniti olasz belügyminiszter is fogadta.

Az észak-afrikai állam elnöke a találkozók után hangsúlyozta, hogy 2015 márciusában Tunézia nagy árat fizetett a Bardo Múzeumban történt terrorista támadásért – amelyben 38-an haltak meg, közöttük négy olasz turista – , de azóta egyetlen merénylet sem történt. Bédzsi Káid esz-Szebszi szerint a terrorizmussal szemben csakis globális stratégiával lehet fellépni, mivel “ha Európára tekintünk, látjuk, hogy egyetlen állam sem mondhatja magát biztonságban”.

A fiatalok szembesülnek a nyers és durva valósággal

Az észak-afrikai migrációt azzal magyarázta, hogy főleg a fiatalok az internetet és a közösségi oldalakat nézik és az “európai paradicsom vonzza őket, aztán átkelnek a Földközi-tengeren, és meglátják a nyers és durva valóságot”. A tunéziai elnök hangsúlyozta, hogy 2011-ben 22 ezer tunéziai kelt át az olasz partokra, tavaly viszont már csak ezer, miközben ezerhatszáz tunéziai visszatért hazájába.

Bédzsi Káid esz-Szebszi kijelentette Tunéziai és Líbia között 500 kilométer hosszú ellenőrizetlen határ húzódik, ahol “turisták, de terroristák is átléphetnek”. Tunéziai volt a decemberi berlini kamionos merénylet elkövetője Anis Amri is, aki Olaszországba illegális bevándorlóként érkezett, majd innen Németországba jutott tovább.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter és tunéziai kollégája Khemales Jhinaoui csütörtökön együttműködési megállapodást ír alá az illegális bevándorlás, embercsempészet és terrorizmus elleni fellépésről. A római kormány ugyanilyen migrációs egyezményt írt alá február 2-án a nemzetközileg elismert líbiai egységkormánnyal, amelyet éppen szerdán semmisnek nyilvánított a Tobrukban működő líbiai parlament.

A kormány felgyorsítaná az illegális bevándorlók kiutasítását

Marco Minniti olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a kormány fel kívánja gyorsítani az illegális bevándorlók kiutasítását és szigorítani kívánja a menedékkérelmek felülbírálását. A belügyi tárca vezetője korábbi tervéről beszélt, miszerint minden olasz tartományban egy-egy úgynevezett kiutasító központot állítanának fel, a városokon kívül, a repülőterek közelében, az illegális bevándorlók hazaszállítására.

“Mindenki jogait tiszteletben tartva, szigorítani kell a kiutasításokat” – mondta Minniti. Ezekben a táborokban egyszerre összesen 1600 személy tartózkodna. A menedéket kérők kérelmük esetleges elutasításakor fellebbezhetnek, és így akár két évig is Olaszországban várakoznak, amit a belügyminiszter túl hosszúnak nevezett. Az eljárás felgyorsítását jelentette be, és a menedékkérők közmunkavégzésének bevezetését szorgalmazta.