Moszkva konstruktív párbeszédet szeretne folytatni Trump kormányával

A szóvivő azt közölte egy interjúban, hogy illúzió azt gondolni, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között nem lesznek nézeteltérések. Mint mondta, a kétoldalú kapcsolatok sikeres fejlődése attól függ, hogy a két ország képes lesz-e rendezni őket párbeszéd útján.

Peszkov közölte azt is: Vlagyimir Putyin elnök rövidesen felhívja Donald Trumpot, hogy gratuláljon elnöki beiktatásához.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy Trump korábban azt hangoztatta, javít az utóbbi években súlyosan megromlott amerikai-orosz kapcsolatokon. Peszkov azonban rámutatott az olyan kihívásokra a két ország kapcsolatában, mint egyebek között a nukleáris fegyverek ellenőrzése és a szíriai helyzet.

Peszkov orosz elnöki szóvivő. MTI/EPA Fotó

Peszkov orosz elnöki szóvivő. MTI/EPA Fotó

Maradjon az erőviszony

Az elnöki szóvivő kijelentette: Moszkva támogatja a nukleáris fegyverzet arányos csökkentését, de csak úgy, hogy ne változzon meg az Oroszország és az Egyesült Államok közötti nukleáris erőviszony. A jelenlegi erőviszony ugyanis “kulcsfontosságú a globális stabilitás és biztonság szavatolásában” – hangsúlyozta.

Donald Trump még elnöki beiktatása előtt a londoni The Timesnak nyilatkozva utalást tett arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének a Krím 2014-es orosz elcsatolása után Oroszország ellen hozott amerikai szankciók.

Peszkov erre utalva azt mondta, hogy a nukleáris fegyverzet csökkentésének és az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedéseknek a kérdéseit nehezen lehet összefüggésbe hozni.

Összefogás az Iszlám Állam ellen

Az elnöki szóvivő kiemelte: Trump korábban arról is beszélt, hogy összefogna Oroszországgal az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcra Szíriában.

“Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok részvétele nélkül nem lehet konstruktívan rendezni a szíriai problémát” – mondta Peszkov.  A szíriai konfliktus politikai rendezését célzó, orosz-török-iráni kezdeményezésű asztanai béketárgyalásokra kitérve Peszkov közölte, hogy Teherán ellenállásának ellenére a Trump-kormányzat meghívást kapott a kazah fővárosba.

Az ukrajnai válságról szólva az orosz szóvivő bírálta Barack Obama volt elnök kormányát, amely szerinte nem építő jellegű politikát folytatott ez ügyben. Reményének adott hangot, hogy a volt amerikai kormánynak ezt a politikáját a Trump-kormányzat felül fogja vizsgálni.