Robotriporter cikke debütált egy kínai lapban

Kínában, a Kuangcsou székhelyű Southern Metropolis Daily szerdán közzétette első cikkét, amelyet egy robot írt. A 300 karakteres hír a tavaszi fesztivál körüli utazásokra összpontosított.

Írójának, Hsziao Nannak csupán egy másodpercébe tellett megírni a cikket, és fejlesztője Van Hsziao-csün, a Pekingi Egyetem professzora szerint képes rövidebb történetek és hosszabb riportok megírására is.

Az emberi riporterekkel összevetve képességeit, Hsziao Nannak erősebb adatelemzési kapacitása van, és gyorsabban ír. Mindez azonban nem feltétlenül vonja magával, hogy az intelligens robotok hamarosan teljesen lecserélnék a riportereket – mondta a fejlesztő a China Dailynek.

Jelenleg a robotok nem képesek személyes interjúkra, nem tudnak intuitívan reagálni kijelentésekre további kérdésekkel, és nem tudják kiválasztani a hírértékkel bíró részeket egy interjúból – mondta Van.

A fejlesztő szerint viszont a gépek magukra ölthetik majd a kisegítő szerepét, a médiumok, illetve a szerkesztők és riporterek keze alá dolgozva.