Járókelők közé hajtott egy autós Melbourne-ben, hárman meghaltak

Hárman meghaltak és legkevesebb húszan megsérültek Melbourne-ben, amikor egy 26 éves férfi autójával hirtelen felhajtott a járdára és több száz méteren át gázolt a járókelők között. A férfi szándékosan követte el tettét – de azt hangsúlyozzák a hatóságok, hogy nem terrorcselemény történt.

Több járókelő is próbálta megállítani a gyalogosok közé hajtó autót Melbourne-ben, de nem sikerült. A kocsi néhány kör után elhagyta a kereszteződést és ezután hajtott a gyalogosok közé az egyik forgalmas utcában.

Sorra gázolta el a gyalogosokat, miközben több száz méteren át hajtott a járdán. Mobiltelefonos felvétel készült arról, amikor a rendőrök a hajsza után kirángatják az elkövetőt a volán mögül. A férfit, akin csak egy piros fürdőnadrág volt, nem vezették el, hanem megbilincselve a földre fektették. Az elkövető egy 26 éves férfi.

Az ámokfutásnak három halálos áldozata van, egy harmincas férfi, egy nő és egy kisgyerek. Legkevesebb húszan súlyosan megsérültek.

A gázolások után Melbourne belvárosát fegyveres kommandósok szállták meg, mivel voltak, akik lövéseket is hallottak, és nem lehetett tudni, hogy van-e a tettesnek társa. Nem sokkal később azt is közölték, hogy a gázoló szándékosan hajtott az emberek közé, de nem történt terrortámadás.

Ausztráliában nem ritkák az úgynevezett „magányos farkas-támadók”. A legutóbb két évvel ezelőtt egy fegyveres férfi hatolt be egy kávézóba Syndneyben, ahol túszokat ejtett. Az akkori, 17 órán át tartó kiszabadítóakcióban a merénylő és több ember is meghalt.