A magyarországi németek kitelepítésére emlékeztek Münchenben

Magyarok és a németek közösen emlékeztek a magyarországi németek elhurcolására Münchenben. A megemlékezésen ott volt több egykori kitelepített. A bajor CSU-frakció elnökhelyettese, Josef Zellmeier a Híradónak azt mondta: a magyarországi németek könnyen integrálódtak, mert keresztények voltak. Az elmúlt időszakban Németországba érkezett iszlám vallású migránsokról azonban ezt elképzelhetetlennek tartja.

Az első vonatszerelvény, amely a magyarországi németek egy csoportját Németországba szállította, 1946. január 19-én gördült ki a pályaudvarról. Nem sokkal korábban született meg a rendelet arról, hogy a német nemzetiségűeknek el kell hagyniuk Magyarországot. Egyes becslések szerint összesen csaknem 240 ezren érkeztek akkor Németországba.

Georg Köbel egyéves volt, amikor szüleivel és testvéreivel együtt el kellett hagyniuk lakóhelyüket, Soroksárt. Egy hét utazás után a Böblingen járásban levő városkába, Herrenbergbe érkeztek, ahol az amerikai megszállási övezetben volt egy német tábor. Néhány hét után szétosztották az érkezetteket a környező falvakban - idézte fel történetét a Híradónak nyilatkozva ma már 72 éves férfi.

Münchenben németek és a magyarok közösen emlékeztek meg az évfordulón azokról, akiket 1946 és ’48 között Magyarországról kitelepítettek Németországba.

„Nagy barátja vagyok a magyar politikának”

A bajor CSU-frakció elnökhelyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért minden évben emléknapon idézik fel a kitelepített németekkel történteket. Josef Zellmeier a Híradónak azt mondta: a magyarországi németek vallása és kultúrája megegyezett a németországi németekével, így könnyen beilleszkedtek.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nagyszámú, az iszlám világából érkező migránst lehetetlen integrálni a német társadalomba,és köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért mindent megtett a menekültáradat megfékezésére.

„Nagy barátja vagyok a magyar politikának. Gratulálok, amiért a magyarok megépítették a kerítést, és örülök annak, hogy a magyarok, az osztrákok és a macedónok megfékezték a migránshullámot, különben nagy káosz lenne. Köszönöm a magyar kormánynak, a magyar Parlamentnek és a magyar népnek” – fogalmazott Josef Zellmeier.

„Ezek sötét pontjai a magyar történelemnek”

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke német nyelvű beszédében azt hangsúlyozta, hogy összetartozunk a Magyarországon elő nemzetiségekkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar állam vállalja a felelősséget azokért a sérelmekért, ami a hazai németséget érte.

„Ezek olyan sötét pontjai a magyar történelemnek, amiről beszélnünk kell, és emlékeztetnunk kell másokat is arra, hogy a faji alapon történő deportáció sajnos nemcsak zsidó honfitársainkkal történt meg a második világháború alatt, hanem ugyanilyen elvek mentén a második világháború után a Magyarországon elő, ártatlan, semmilyen bűnt el nem követett németekkel szemben is” – tette hozzá.

A megemlékezésen a soroksári Grassalkovich Antal Általános Iskola hetedikesei bemutattak egy színdarabot, amely a kitelepítettek személyes történeteit idézte fel. A diákokat a müncheni konzulátus és a Haus des Deutschen Ostens nevű kulturális intézmény hívta meg Németországba. Magyarországon öt, Németországban két éve külön napon emlékeznek a kitelepítések elszenvedőire.