Le Pen lekoppintotta Trump ötletét?

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke bejelentette, hogy elnökké választása esetén visszatelepítené Franciaországba az autógyárakat. Kijelentése kísértetiesen hasonlít Donald Trump gazdaságpolitikai terveihez.

Franciaország szélsőjobboldali politikusa kedden bejelentette, hogy elnökké választása esetén arra kényszerítené az autógyártókat, hogy települjenek haza, és üzemeikkel a francai gazdaságot gyarapítsák, francia munkavállalók alkalmazásával.


“Nem bánom azt, ha el kell magyaráznom a francia vállalatoknak: nem szökhetnek meg a franciaországi adózás elől. Ha offshore-ra váltanak, annak súlyos következményei lesznek” – mondta a politikus egy televíziós interjúban. Választani kell, a hazafiasság próbája a döntés – tette hozzá.

A francia autógyárak közé olyan márkák tartoznak, mint a Renault, és Európa második legnagyobb autógyártója, a PSA (Peugeut, Citroen), melyek Spanyolországban és több kelet-európai országban is számos gyárat építettek.

Az elnöki babérokra törő Le Pen január eleje óta észrevehetően aktívabban hirdeti protekcionista  gazdaságpolitikáját, melyet “gazdasági patriotizmusnak” és “intelligens hazafiasságnak” hív.  Hangsúlyozta: ő már évek óta követeli azokat a változtatásokat, melyeket Donald Trump elnökválasztási kampánya alatt megígért.