A kellemes rettegés garantált ezen a mozin, de terápiának se rossz

Amikor egy szemüveges, komor tekintetű férfi három tinédzser lányt rabol el, az nem feltétlenül jó omen. Amikor kiderül, hogy ez a férfi valójában 23 másik személyiséggel osztja meg a testét - az még kevésbé biztató. Film ötletnek azonban remek. Bár a Széttörve thriller, mégis roppant elgondolkodtató film.

Kevin és Casey sorsa valamiképpen rímel egymásra. Míg Kevint kisfiúként anyja bántalmazza, addig Casey édesapja halála után saját nagybátyja játékszere lesz. Kevin személyisége képtelen feldolgozni a gyerekkori traumát, az agya “segítséget kínál” egy disszociatív személyiségzavar nevű betegséggel.

A betegség annyit tesz, hogy az agy a külvilág érzékelése helyett menekülést biztosít azzal, hogy különböző személyiségeket állít elő, olyan személyiségeket, akik többnyire tudnak egymás létezéséről, sőt, még kommunikálnak is egymással. Filmünk főszereplőjének, születési neve szerint Kevinnek, egész pontosan 22 személyiség lakik a lelkében. Különféle figurák: az egyik roppant tehetséges divattervező, a másik a 9 éves selypítő Hedvig, a harmadik egy nő, a negyedik egy cukorbeteg férfi…

Kevint egy idősödő, lelkiismeretes pszichiáter, dr. Fletcher kezeli. A doktornő  úgy tekint betegére, mint az átlagosnál jóval nagyobb képességgel rendelkező emberre, akinek szinte valamennyi személyiségét kedveli, jóban van velük, ismeri őket. Ám egyik napról a másikra megjelenik egy számára is láthatatlan személyiség, akiről a többiek beszélnek ugyan, de látni még senki nem látta. A doktornő azzal nyugtatja betegét/betegeit, hogy csak a képzeletükben létezik ez a bizonyos Szörny, aki majd egyszer eljön.

Széttörve - M.Night Shyamalan filmje

Casey édesapjával és nagybátyjával járja az erdőt, gyerekként tanulja meg, mit jelent a vadászat, hogyan kell fegyvert fogni, és hogyan kell vele ölni. Nagybátyja az, aki már kislányként is molesztálja, később, édesapja halála után Casey gyámjaként saját játékszerének tekinti őt. Casey nem mer beszélni arról, ami kamaszkoráig időről időre megtörténik vele.
Inkább elszökik, az iskolában fékezhetetlen, szemtelen és minden társaságból kilóg. Ám egy születésnapi partira elhívja egyik osztálytársa, s mert a buli után senki sem megy érte, az ünnepelt édesapja hazavisz három lányt. Pontosabban csak vinné őket. Mert Kevin közbelép, elkábítja a lányokat, majd elrabolja őket.

A lányok egy föld alatti szobában ébrednek fel, fogalmuk sincs arról, hol vannak, és mit akar velük tenni elrablójuk. Eleinte fel sem fogják, hogy Kevin különböző személyiségei látogatja meg őket börtönükben, de Casey végül rájön, hogy érdemesebb azzal a személyiséggel kommunikálnia, aki esetleg kijuttathatja őket. Csakhogy a hordának nevezett személyiség társaságot egy Dennis nevű személyiség felügyeli, aki – úgy tűnik – mindannyiuk felett áll. A különböző személyiségek félnek tőle, akárcsak a lányok fogva tartójuktól.

Mindeközben Kevin naponta keresi fel pszichiáterét, aki már egyre jobban érzi, hogy tényleg létezik egy 23.  eddig feltáratlan személyiség Kevinben. Ennek ered a nyomába. Kevin, Dennis, Hedvig és a többiek mindeközben kénytelenek lesznek átlényegülni a náluk jóval erősebb, hihetetlen fizikai adottságokkal rendelkező Szörnnyé. Aki semmi másra nem vágyik, minthogy fiatal lányok testéből ehessen… Elkezdődik a versenyfutás az idővel – az életért. Vajon ki győz le kit, ki nyerhet a rettenetes vadászatban?

 

Mindennek oka van – az utolsó csavarnak is 

M.Night Shyamalan Széttörve című új thrillere korántsem követi a műfaj megszokott sémáit, ugyanakkor folyamatos feszültség-elengedés-feszültség hintában tartja a gyanútlan nézőt. Azt, aki esetleg még nem edződött volna a rendező eddigi filmjein, mint mondjuk a legendás Hatodik érzék vagy a Sebezhetetlen, a Jelek, esetleg a legutóbbi kasszasiker A látogatás című filmeken nem sejti, hogy Shyamalan misztikus világa ezt a filmet is átszövi. Mert túl azon, hogy a disszosziatív személyiségzavar az egyik legérdekesebb pszichiátriai rendellenesség, amely lenyűgözi és próbára teszi a szakértőket, egy lehetőség volt a rendező számára. Az pedig hogy továbbgondolva a témát, hova jutott el – az ő személyiségének és tehetségének lenyomata. Mint ahogy a szereplőválogatás is.

James McAvoy a Széttörve című thrillerben.

Ha Kevin kihasználja teljes agyi kapacitását, bármivé képes átalakulni. Az lesz, ami csak lenni akar…

 

A 23 személyiséggel rendelkező Kevint az a James McAvoy alakítja elképesztően, akit leginkább az X-men filmekből vagy épp a Narnia krónikájából ismerhetünk. McAvoy színházi színészből lett filmes, az Empire magazin „korunk legjobb fiatal brit színészének” nevezte, akit a filmes iparág az egyik legizgalmasabb színészi tehetségként tart számon. McAvoy feladata színészi megmérettetés a javából, hiszen előfordul, hogy egy jeleneten belül kellett néhány személyiséget életre keltenie. A rendező a színész fizikai képességeit is dicsérte, hiszen McAvoy képes volt dublőr nélkül kerítésre mászni, ugrálni, és valahányszor befejezett egy jelenetet, a stáb tapsban tört ki, mert valami rendkívüli láthattak.

Casey szerepében a hollywoodi üdvöskének kikiáltott Anya Taylor-Joy látható, dr. Fletcherként pedig a Broadway legenda, Betty Buckley próbálja előcsalogatni Kevin különböző személyiségeit.

A film végén egyetlen kérdés sem marad megválaszolatlanul, és Shymalan köszönhetően még egy elég vicces slusszpoént is kapunk. Ami azért egy elgondolkodtató thriller esetében tényleg jópofa dobás.

M. Night Shyamalan Széttörve (Split) című filmjét január 19-től vetítik a mozik