26 PPP-konstrukciót terveznek kiváltani

Palkovics László hétfőn tizenkét, 29 milliárd forint összértékű PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival.

Huszonhatot mindenképpen kivált a kormány a fennálló mintegy ötven PPP-konstrukcióból – mondta az oktatásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Palkovics László hétfőn tizenkét, 29 milliárd forint összértékű PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival.

Az államtitkár felidézte, hogy a közszféra és a magánszektor együttműködésében készült beruházások 2002 és 2010 között jöttek létre, “az akkori oktatásirányítás úgy gondolta, hogy az egyetemek infrastrukturális gondjait hitelből kell megoldani”. Ám egyrészt az egyetemek rosszul mérték fel a jövőbeli kapacitásigényeiket, és túltervezték azokat, másrészt a magáncéges partner az egyetem kényszerhelyzete és a kormány támogatásának ismeretében túlárazta a szerződéseket – tette hozzá.

Ahogy Palkovics László mondta, a fennálló “ötvenegynéhány” PPP-projektből hétfőn az első tizenkettőt váltották ki. A programnak lesz folytatása: huszonhatot mindenképpen kivált a kormány, de ha a többire is jó megállapodást tudnak kötni, akkor továbbiakat is kiváltanának – mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság eredményei ezt lehetővé teszik.