Nógrádi: Merkelnek neki kellett menni

Merkelnek neki kellett menni a CDU-kongresszuson a menekültügy miatt. A német kancellárnak azonban volt egy rendkívül jó húzása. Németország legnépszerűbb politikusát indítják az államfői posztért, így Merkelnek jelenleg nincs igazi kihívója a kancellári székért - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Az orosz-amerikai kapcsolatokban áttörést várnak – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Donald Trump nemrég azt mondta, lehetetlen a világ ügyeiről úgy tárgyalni, hogy Oroszországot nem vonják be. Ez egy teljesen más koncepció, mint az Obama-féle. Jan Stoltenberg NATO-főtitkár még most is azt mondja, meg kell hosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat. A trumpi vélemény nem ez, de hogy mi is valójában, azt január 20-a után fogjuk megtudni – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a CDU legutóbbi, kétnapos ülésén nagyon sokan nekimentek Angela Merkelnek, aki élete második legrosszabb eredményét érte el életében, 89,5 százalékot kapott. Merkelnek egyébként neki kellett menni a menekültügy miatt, mert mindenki ellene van, az ellenzéki pártok és a saját testvérpárt is, mely közölte, ha kell, zárják az osztrák határt, mert elegük van a vonaton átszökő, határon átjövő migránsokból, terroristákból, kábítószer-kereskedőkből – hangoztatta.

Merkel ezért próbál most nyitni, és csinált egy rendkívül jó húzást, amire senki nem figyelt oda: elfogadta, hogy legyen államfőjelölt Frank-Walter Steinmeier. Felmérések szerint ő Németország legszimpatikusabb politikusa, Merkel a negyedik. Az egyetlen olyan szociáldemokrata, akinek elvi esélye lett volna Merkellel szemben. Ahogy ő elmegy államfőnek, Merkelnek nincs igazi kihívója, menetel előre. A kérdés az, hogy kancellár lesz-e – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szeptember óta Merkel népszerűsége 13 százalékkal emelkedett. A kongresszuson olyan beszédet mondott, mely tetszik az átlagembernek – magyarázta.