Idén 8,5 százalékkal nőtt az agrárium kibocsátása

Az árak 2,9 százalékos átlagos csökkenése következtében 5,3 százalékkal nagyobb értéket állított elő az ágazat, mint 2015-ben.

Az eredményeket  első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentette be pénteken.

A növénytermesztésben változatlan áron számolva 12,6, az állattenyésztésben 3,1 százalékkal nőtt termelés. A gabonafélékből 19,6, az ipari növényekből 22,1 százalékkal termett több. Kiemelkedő termésmennyiséget takarítottak be búzából, kukoricából, napraforgóból és repcéből. A jó termés nyomán azonban estek az árak a gabonaféléknél 7,4 százalékkal, az ipari növényeknél 5,0 százalékkal, így a termelés folyó áron 10,8, illetve 16,0 százalékkal múlta felül a tavalyit.

MTI Fotó: H.szabó Sándor

A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest alig változott. A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, 2,7 százalékkal, a burgonyáé viszont számottevően, 20 százalékkal csökkent. A burgonyatermelők veszteségét mérsékelte az árak 15,0 százalékos emelkedése, így folyó áron 8,0 százalékkal csökkent a termelés. A gyümölcsök ára is 5,2 százalékkal emelkedett így a termelési érték 2,4 százalékos emelkedést ért el.

Az élő állatok tenyésztése 3,9, az állati termékek termelése 1,2 százalékkal emelkedett. Nőtt a baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej termelése. Igaz, a tej árának az előző évihez hasonló mértékű csökkenése az egész termékcsoport árszínvonalát 3,2 százalékkal visszavetette, ezért a termelés folyó áron számolt értéke az állati termékeknél 7,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A vágóállatok ára átlagosan 1,6 százalékkal csökkent így a folyó áron számolt termelési érték 2,2 százalékkal haladta meg a múlt évit.

A mezőgazdaságban idén előállított bruttó hozzáadott érték, amely a GDP számításában képviseli az ágazatot, 17,4 százalékkal nőtt az idei egész évben a KSH becslése szerint, amiből az látszik, hogy a negyedik negyedév alig változtatott az első háromnegyed évi GDP jelentésben közölt 17,9 százalékon.