Meg kell erősíteni a katonai biztonságot Németh Zsolt szerint

A magyar és az osztrák álláspont is az, hogy meg kell erősíteni a katonai biztonságot - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön. Máshol úgy fogalmazott: jobb külpolitikai döntéseket vár Trumptól.

Németh Zsolt azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy megbeszélést folytatott Josef Cap szociáldemokrata politikussal, az osztrák képviselőház külügyi bizottságának elnökével, aki delegációjával meglátogatta a magyar Országgyűlést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) Németh Zsolttal, a külügyi bizottság fideszes elnökével beszélget éves meghallgatása előtt az Országgyűlés gazdasági és külügyi bizottságának együttes ülése előtt az Országházban 2016. november 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos

A fideszes politikus felidézte, hogy az elmúlt időszakban változó volt a magyar-osztrák kétoldalú viszony jellege. Az osztrák kancellár magyarországi látogatása ugyanakkor pontot tett egy korszak végére: “beindultak a felső szintű kapcsolatok”, ebbe a tendenciába illeszkedik a mostani látogatás is – hangsúlyozta.

Németh Zsolt örvendetesnek nevezte, hogy a végrehajtó mellett már a parlamenti hatalom szintjén is foglalkoznak a vitás kérdések rendezésével. Kiemelte: a vasárnapi osztrák elnökválasztás eredményétől függetlenül még tovább kell, hogy fejlődjenek a kétoldalú kapcsolatok, ezért Magyarország nem avatkozik bele a kampányba.

A Josef Cappal folytatott tárgyaláson sok témáról szó esett – közölte a fideszes politikus, aki úgy fogalmazott: az elmúlt hónapok bővelkedtek “geopolitikai mozgásokban”. Megemlítette a britek Európai Unióból (EU) való kilépését (Brexit), valamint a republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását. Szavai szerint ezek a fejlemények azt üzenték Európának, hogy fel kell ébrednie, “pozitív életjeleket” kell adnia a gazdaság és a biztonság területén.

Németh Zsolt egyetértett osztrák partnerével abban, hogy elengedhetetlen a katonai biztonság megerősítése, és az egyik legfontosabb kihívás az európai védelmi unió megvalósítása. Úgy fogalmazott: meg kell erősíteni a NATO “európai lábát”, a honvédelmi ráfordításoknak fokozatosan, de belátható időn belül el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát.

Egyetértés a határvédelemben és Oroszországban

Mindkét bizottsági elnök szerint a külső határvédelemre szükséges összpontosítani. A magyar és az osztrák álláspont abban is közös, hogy a schengeni egyezmény az EU egyik legjelentősebb vívmánya. Mielőbb helyre kell állítani az ellenőrzés nélküli közlekedést a magyar-osztrák határon, ez a munkavállalók elemi érdeke – mondta Németh Zsolt.

A fideszes képviselő a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a szolidaritás ugyanannyira lényeges a migrációs politikában, mint az ésszerűség. Megjegyezte: az is szolidaritás, hogy Magyarország jelentős összegeket fordít a külső határok védelmére. Úgy fogalmazott, “rugalmas szolidaritásfelfogásra” van szükség.

Arra is kitért a magyar bizottsági elnök, hogy az unió elemi érdeke a szorosabb orosz-EU együttműködés, ennek előfeltétele azonban a minszki megállapodás végrehajtása. Osztrák partnere mind ebben, mind a nyugat-balkáni integráció fontosságában egyetértett vele – nyilatkozta Németh Zsolt.

Katasztrófákat fűtött Washington külpolitikája

Németh Zsolt szerint az Egyesült Államok külpolitikája az utóbbi években hozzájárult a jelenlegi katasztrofális helyzethez Szíriában és Ukrajnában, és Magyarország azt reméli, hogy a következő amerikai elnök, Donald Trump jobb külpolitikai döntéseket fog hozni.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen csütörtök este tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, jogos bírálat érhette az amerikai külpolitikai intervenciót, illetve a be nem avatkozást is az utóbbi években: George Bush és Barack Obama elnök idején az Egyesült Államok beavatkozott olyan esetekben, amikor nem kellett volna, viszont elmulasztott beavatkozni akkor, amikor pedig nagy szükség lett volna rá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Antall József Tudásközpont és a Pro Minoritate Alapítvány közös rendezvényének témája a republikánus Donald Trump elnökválasztási győzelme.