Nem köthet vádalkut Portik

Baloldali politikusok anyagi megsegítéséről, politikai indíttatású robbantásokról, az alvilág szereplőinek küzdelmeiről beszélhetne Portik Tamás, ha akarna, és ezzel megúszhatná a valódi életfogytiglani büntetést - írta a Magyar Idők hétfőn.

A lap felidézte: a Prisztás József vállalkozó megöletése miatt jelenleg 15 éves fegyházbüntetését töltő Portik Tamás hamarosan a másodfokú bíróság elé áll az Aranykéz utcai robbantás ügyében, az ügyészség életfogytiglant kért rá. A lap emlékeztet rá: Portik nem köthet vádalkut, mert erre csak abban az esetben van lehetőség, amikor a terhelt a saját ügyénél súlyosabb bűncselekmény bizonyítását segíti elő, a gyilkosságnál pedig nincs súlyosabb megítélésű ügy.

Budapest, 2016. március 31. Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen. MTI Fotó: Kovács Tamás

Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. 
MTI Fotó: Kovács Tamás

Ha Portik együttműködne a hatóságokkal, vélhetően könnyíthetne fogva tartásának körülményein, az pedig nem mindegy számára, hogy valódi életfogytiglant, vagy esetleg olyan életfogytiglani ítéletet kap, amiből mondjuk 25 év múlva feltételesen szabadulhat – írta a Magyar Idők.

A lap szerint többek között a Fenyő-gyilkosság megbízójáról, az alvilág szereplőinek küzdelmeiről, baloldali politikusok anyagi megsegítéséről, az 1998-as választásokat megelőző politikai indíttatású robbantásokról és arról is beszélhetne Portik Tamás, ha akarna, hogy tud-e arról, hogy miféle kapcsolatok voltak a szlovák és a magyar titkosszolgálatok között a 90-es években, és mi közük volt a magyarországi merényletekhez.

A lap emlékeztet arra is, hogy az egykori olajozó vállalkozó 2012-es elfogása óta kitartóan azt állítja, hogy a terhére rótt cselekményeket nem követte el, az ellene folyó eljárást politikai indíttatású leszámolásnak tartja, pereiben pedig szóba hozta, Pintér Sándor belügyminiszternek köszönheti, hogy eljárások folynak ellene.