Madárszerű dinoszaurusz kövületére bukkantak Kínában

Kína területén eonokkal ezelőtt, egy párás, trópusi dzsungelben figyelemre méltó, madárszerű dinoszaurusz élt. Szárnyszerű karja, fogatlan csőre és dóm formájú fejdísze volt. Iszapba ragadt, és hiábavalóan igyekezett szabadulni, végül ott pusztult el.

Kancsou városa közelében éppen iskolát építettek, amikor a munkások rábukkantak a kitűnő állapotban fennmaradt, közel kétméteres, „iszapsárkány” névre keresztelt dinoszaurusz eltorzult maradványaira.

A krétakori Tongtianlong limosus 66-72 millió éve élt, a dinoszauruszok 160 millió éves uralmának alkonyán. Az oviraptorosaurusok csoportjába tartozott, ennek tagjai a madarak egyik legközelebbi rokonai.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban részt vett Steve Brusatte a Reutersnek elmondta, a fosszíliákkal szemügyre vehetik, milyen volt a dinoszauruszok evolúciója a pusztítás árnyékában.

Koncepciórajz az iszapban küszködő Tongtianlong limosusról. (Fotó: AFP)

Koncepciórajz az iszapban küszködő Tongtianlong limosusról. (Fotó: AFP)

A Tongtianlong és másik öt oviraptorosaurusfaj felfedezése Kína déli területein arról tanúskodik, hogy a csoport a dinoszauruszokat 66 millió éve eltörlő aszteroida becsapódása előtti utolsó néhány millió évben még virágzott és diverzifikálódott.

A kövület egyébiránt tragikus pillanatot örökít meg: nyaka ívbe feszül, feje az ég felé nyújtózik, mellső végtagja oldala mellett kinyújtva. Brusatte szerint igen furcsa póz.

A tény, hogy a kövületet iszapból létrejött kőzetben lelték fel, maga a csontváz pedig ép, azt sugallja, hogy a dinoszaurusz elmerült a sárban, megpróbált kievickélni, végül ott pusztult el, majd eltemetődött. Tudományos neve – ’iszapsárkány a mennybe vezető úton’ – eme haláltusára utal.

A Tongtianlong kétlábú mindenevő volt, csontos fejdíszt viselt rövid, zömök koponyáján, amelyet valószínűleg a másik nem figyelmének felkeltésére és ellenfelei megfélemlítésére vethetett be. Mellső karján valószínűleg tollszerű képződményeket hordozott, amelyek szárnyszerűen feküdtek egymáson, bár a dinoszaurusz nem tudott repülni.