A Plútó-szonda hazaküldte utolsó adatcsomagját

 

A NASA New Horizons missziója mérföldkőhöz érkezett a héten, miután a 2015 júliusában elvégzett Plútó-elrepülés tudományos adatainak utolsó bitjei is biztonságban megérkeztek a földi irányítókhoz.

Több mint 5,5 milliárd kilométer (5 óra 8 perc fénysebességgel) megtétele után a New Horizons űrszonda Ralph/LEISA készüléke Plútó-Kharón megfigyelési szekvenciájának utolsó adatcsomagját fogadták október 25-én a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának kutatói.

Az adatok a NASA canberrai, mélyűri hálózatának révén jutottak el hozzájuk. Ez volt az utóbbi 15 hónapban a szonda által hazaküldött, a Plútó-rendszerről begyűjtött bő 50 gigabitnyi adat utolsó csomagja.

Alan Stern, a misszió vezetője a NASA közleményében kifejtette, a New Horizons adatai újra és újra lenyűgözik őket. Rengeteg munka vár még rájuk, hogy a hazaküldött bő 400 tudományos megfigyelést kiértékeljék és feltérképezzék - tette hozzá.

Koncepciórajz az adattovábbító New Horizonsról. (Fotó: NASA/JHUAPL/SwRI)

Koncepciórajz az adattovábbító New Horizonsról. (Fotó: NASA/JHUAPL/SwRI)

Mivel csak egyetlen esélye volt célpontjánál, a New Horizonst úgy tervezték, hogy annyi adatot gyűjtsön be, amennyit csak tud és olyan gyorsan, amennyire lehetséges. Ez magával vonta, hogy százszor több adatot halmozott fel a közeli randevú során, mint amennyit egyszerre haza tudott küldeni missziója folytatása előtt.

Programja szerint ezért a közeli elrepülés előtt és után néhány nappal a kiválasztott, nagy prioritású adatkészleteket indította csak útnak, majd a megmaradt, hatalmas mennyiségű információt 2015 szeptemberében kezdte eljuttatni a Földnek.

A kutatók még egy utolsó ellenőrzést végeznek majd az adatokat illetően, mielőtt a két fedélzeti felvevőkészülék memóriáját törlik, és helyet csinálnak a Kuiper-övet célzó új küldetés során begyűjtendő információknak.

A New Horizons többek között egy apró Kuiper-övi objektumot, a 2014 MU69-et látogatja majd meg 2019. január 1-jén.