Újabb földrengések Közép-Olaszországban

 

Három erős földrengés és mintegy hatvan kisebb utórengés rázta meg szerda este és éjjel Közép-Olaszországot. Egy ember szívrohamban meghalt, "néhány tucatnyian" megsérültek, de senki nem súlyosan - közölték különböző források.

Először egy 5,4-es erősségű rengés volt néhány perccel negyed nyolc előtt, majd este 21.18-kor egy 5,9-es erősségű földmozgás történt, amely hosszabb ideig is tartott, mint az első. (Az amerikai földtani intézet – USGS – mérése szerint ez a második erős földmozgás 6,1-es volt.) A harmadik erős rengés – 4,6-os – nem sokkal éjfél előtt történt. A nagy rengések között és után még csaknem hatvan apróbb történt, közülük 23 volt erősebb 3-asnál – jelentette az olasz földtani intézet.

Az epicentrum Marche és Umbria tartomány térségében volt. A rengések majdnem ugyanazt a térséget érintették, mint amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője az első kárfelmérés után közölte, hogy a károk nem olyan súlyosak, mint először gondolták. A sérültek közül két vagy három embert kellett kórházba szállítani. A többi sérült maga jelentkezett orvosi ügyeleten valamilyen panasszal. A pánik viszont általános volt. Tolentino faluban halt meg egy 73 éves férfi szívrohamban, amelyet valószínűleg a rengések váltottak ki - tette hozzá.

Az egyik leginkább érintett falu, Ussita polgármestere, Marco Rinaldi ellentmondott annak, hogy a károk nem súlyosak. A SkyTG24 tévének nyilatkozva kijelentette: hatalmas pusztítást végeztek a rengések a településükön, "apokaliptikus a helyzet".

Az, hogy az egyetlen halálos áldozaton kívül nincs több halott, és a sérültek száma is viszonylag kevés, jórészt annak köszönhető, hogy a lakosok mind az utcára szaladtak az első rengés után, és mindvégig kint maradtak annak ellenére, hogy a talaj esőáztatta volt. Sokan arra készültek, hogy az utcán, illetve autójukban alszanak. A rengést érezni lehetett Rómában és több más településen is, több száz kilométerre az epicentrumtól. Az egész térségben sokan szaladtak az utcákra.

Több ezren éjszakáztak a szabadban

Az emberek a heves esőzések ellenére nem mertek visszatérni részben megrongálódott otthonukba, és inkább az autóban, illetve sátrakban vagy más szükségszállásokon aludtak. "Rémálom volt ez az éjszaka" - mondta több érintett.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter csütörtökön a rádióban azt mondta: "ha bebizonyosodik, hogy nincs több halálos áldozat vagy súlyos sérült, akkor az egy csoda, ha a földrengés erejét vesszük".

A rossz időjárás és az áramkimaradások megnehezítették a tűzoltók bevetését a földmozgások által leginkább sújtott Ussita, Camerino, Visso és Castelsantangelo sul Nera településeken. Jelentős károkat okozott a természeti katasztrófa Arquata del Trontóban is, ahol már a legutóbbi, augusztusi földrengés is súlyos pusztítást végzett. A régióban három kórházat is kiürítettek a földmozgás miatt, az iskolák pedig mindenütt zárva tartanak csütörtökön.

A leghevesebb lökést Vissóban mérték. A településen sokan már egy előrengést követően az utcára szaladtak. "A szakemberek azt mondták nekem, hogy a történelmi központ valószínűleg (...) teljesen megközelíthetetlenné vált" - idézte az ANSA olasz hírügynökség Giuliano Pazzaglinit, a helység polgármesterét. Beomlott egy templom is. "Olyan, mintha egy bombatámadás történt volna" - mondták szemtanúk.

Romos épület Castelsantangelo sul Nerában 2016. október 26-án, miután három földrengés volt Olaszország középső részén. (MTI/AP/Sandro Perozzi) Romos épület Castelsantangelo sul Nerában 2016. október 26-án, miután három földrengés volt Olaszország középső részén (MTI/AP/Sandro Perozzi)

"Földrengés vég nélkül" címmel számolt be a szerda este történtekről a La Repubblica című római napilap. Az újság jelentése szerint mikor Közép-Olaszország már pont kiheverte volna az augusztus 24-i katasztrófát, újra megremegett a föld. Szeizmológusok egyébként nem tartják kizártnak, hogy a mostani három erős földmozgás a legutóbbi, 298 halálos áldozatot követelő katasztrófával van összefüggésben. Az augusztusi földmozgás Amatricében szedte a legtöbb áldozatot, s a település polgármestere csütörtökön arról számolt be, hogy ezúttal is károk keletkeztek a már megrongálódott épületekben, és számos ember egy sportcsarnokban töltötte az éjszakát.