Szijjártó: támogatják a magyar tagságot

 

A latin-amerikai és a karibi államok támogatják, hogy Magyarország tagja legyen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. Egyebek között ez derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Santo Domingó-i tárgyalásain, amelyről a minisztérium számolt be az MTI-nek.

A Dominikai Köztársaság fővárosában tartottak találkozót kedden és szerdán az Európai Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) külügyminiszterei. Az eseményen Magyarországot Szijjártó Péter képviselte, aki több kétoldalú találkozón vett részt.


Szijjártó Péter az EU és a CELAC külügyminiszteri találkozóján Santo Domingóban

A magyar kormánynak a külföldi diákok számára indított ösztöndíjprogramja világszerte sikert aratott, ezért arról született döntés, hogy ezt kiterjesztik a karibi térségre. Jövő szeptembertől újabb 80 közép-amerikai hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken - közölte a minisztérium.

Szijjártó Péter az ecuadori külügyminiszterrel megállapodott a diplomáciai képviseletek adómentességéről, illetve megindultak a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről, és mindkét ország támogatja egy nemzetközi panel létrehozását az ENSZ-en belül a vízügyek globális figyelésére. Hosszú idő után először Ecuador közvetlenül banánt exportál Magyarországra, október végétől, a téli időszakban heti 10 konténernyit.

Costa Rica és Magyarország aláírt egy kétoldalú megállapodást arról, hogy előbbi lehetőséget ad a panamai és a salvadori nagykövetségén egy-egy magyar diplomata elhelyezésére, amiért cserébe egy-egy Costa Rica-i diplomata munkavégzéséhez ad helyet Magyarország az azeri és az egyik délnyugat-ázsiai nagykövetségén. Magyarország támogatja Costa Rica felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

A salvadori és a magyar külügyminiszter találkozóján megállapodás született a kiberbiztonsági együttműködés fokozásáról. Ennek keretében januárban salvadori belügyi delegáció érkezik Magyarországra a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem és a határvédelem tanulmányozása céljából.

Jamaica és Magyarország külügyminisztere megbeszélésükön megállapodott a két ország közötti légi közlekedés hatékonyabbá tételéről. A hatályban lévő légügyi egyezmény megújításáról is döntés született. A jamaicai kormány kifejezetten pozitívan értékeli a Richter egyre növekvő szerepvállalását a karibi ország gyógyszerpiacán.

Szijjártó Péter megállapodott a belize-i külügyminiszterrel a diplomata- és a szolgálati útlevéllel rendelkezők kölcsönös vízummentességéről.

San Kitts és Nevis külügyminisztere is tárgyalt a magyar külügyminiszterrel, és Magyarország támogatását kérte az országának folyósított európai uniós támogatás növeléséhez.

A perui és a magyar külügyminiszter találkozóján a következőkről született döntés: jövő május 31-éig újra megnyitják Magyarország limai nagykövetségét, elkezdődnek a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint Budapest a limai kormány támogatását kérte a Richter által gyártott gyógyszerek gyorsabb és egyszerűbb engedélyeztetéséhez. Megállapodás született az egyetemek közötti együttműködés támogatásáról, és Magyarország támogatja Peru tagságát az OECD-ben.

A grenadai külügyminiszter köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy támogatta az ország állampolgárainak vízummentességét az EU-ban.

Paraguay és Magyarország külügyminisztere lezárta a két ország gazdasági együttműködési megállapodása szövegének egyeztetését, így az készen áll az aláírásra. Magyarország támogatja, hogy az EU adja meg Paraguaynak a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt.