Galló Béla: a farkasok gyakran öltenek bárányálcát

 

A farkasok gyakran öltenek bárányálcát – jelentette ki Galló Béla politológus az M1 Ma reggel című műsorában annak kapcsán, hogy a bőnyi lövöldözőt, Győrkös Istvánt a helyiek „tisztelettudónak” tartották.

Hangsúlyozta: el kell különíteni azokat, akik gyűjtik a fegyvereket és használják is azoktól, akik „csak a szájukat is jártatják”, vagyis a szélsőséges, radikális és a paramilitáris csoportokat.

Mint mondta: a magyar rendszerváltás történetét végigkíséri a szélsőségek – akár a paramilitáris szélsőségek – története. Ez az általános demokráciaprobléma, eltűrhetjük-e, hogy a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva a legszélsőségesebb vélemények is megjelenjenek, és ehhez még fegyvert is mellékeljenek?! – tette fel a kérdést.

Véleménye szerint az utóbbit nem kellene eltűrni, és kemény jogszabályokat kellene hozni, hogy a bőnyihez hasonló tragédiák ne történhessenek meg.

Az ilyen esetek „hergelik” a közvéleményt, de aki józanul végiggondolja, annak is feltűnik, hogy ha fegyveres testület tagjaira támadnak paramilitáris alakulatok tagjai, akkor megrendül a társadalmi bizalom. Ráadásul nemrég történt a Teréz kőrúti robbantás, ami ugyancsak rendőrök ellen irányult – tette hozzá.