Alkohol és energiaital: veszélyes mix a fiatal agynak

 

Rengeteg dopamint szabadít fel a tinédzserek agyában a koffeinezett energiaitalok és az alkohol keveréke; az eufória a kokain hatásához hasonló.

Az amerikai Purdue Egyetem új kutatása szerint bár nem minősül kábítószernek, a szeszes italok és a magas koffeintartalmú energiaitalok keveréke egyes drogokéhoz hasonló hatást fejt ki a serdülők idegrendszerére.

A két italféle együttes fogyasztása gyakori szokás Amerikában, ami a fiatal felnőttkorig is kitart, és idővel függőséghez, érzelmi problémákhoz vezethet.

A kutatást vezető Richard van Rijn, gyógyszerész professzor egerekben vizsgálta a szóban forgó italok hatóanyagainak működését, mivel a korhatár miatt önkéntes alanyokat nem kérhetett fel.

Ám mint az már számos kísérletben kiderült, az egerek agya hasonlóan reagál a drogokra mint az embereké.

A vizsgálat aggasztó eredményt hozott.

Deutschkreutz, 2011. november 21. Bomba energiaitalos palackok haladnak a futószalagon a Juvina Mineralwasservertriebs gmbH telephelyén az ausztriai Deutschkreutz közelében. A Bomba energiaital cukor- és koffeintartalma alapján a jelenlegi népegészségügyi termékadó (chipsadó) szerint - a többi ismert energiaitalhoz hasonlóan – üdítőként adózik.  MTI Fotó: Nyikos Péter MTI Fotó: Nyikos Péter

A koffeines energiaitalokat és az alkoholokat önmagában fogyasztó egerek különösebb neurológiai változást nem mutattak.

Azoknál az állatoknál viszont, amik ezek keverékét kapták, kémiai változásokat észleltek a központi idegrendszerben.

A szakemberek például egy olyan fehérje emelkedett szintjét mérték, ami jellemzően a kokain és morfiumfüggők agyában szokott nagy mennyiségben jelen lenni.

Az alkohol és a koffein külön-külön is fokozhatják a „jutalomérzésért” felelős dopamin termelését, de a két vegyület együttes fogyasztása ezt a folyamatot látványosan felerősíti.

Van Rijn elmondta: attól tartottak, hogy az alkohol-koffein mix a kokainhoz hasonló dopamintermelést okoz, és ez a félelmük be is igazolódott.

A szakember hozzátette: mivel az egerek serdülőkora rövid, alig négy hét, emberre átszámolva extrém mennyiségekkel dolgoztak.

A szűk egy hónap alatt az egerek minden nap jelentős dózisban kapták az alkoholt és a koffeint, ami annak felel meg, mintha egy ember 10 és 20 éves kora között napi rendszerességgel fogyasztaná a két szert.

„A modellünk tehát igen extrém, de figyelmeztet, hogy a kevésbé ártalmasnak tűnő szerek kombinációja is veszélyes lehet” – fogalmazott Richard van Rijn.