Majd minden második megzsarolt fizet

 

Virágkorukat élik a zsarolóvírusok, már a kibertér egyik legnagyobb fenyegetését jelentik a Kaspersky Lab szerint. A cég ingyenes anti-ransomware eszközzel segíti az ellenük vívott küzdelmet.

A kiberbűnözők új csodafegyvere a zsarolóvírus: a számítógép adatait zároló, és pénzért feloldó szoftverek futótűzként terjednek a neten.

Nem véletlen, hogy a Kaspersky Lab nemzetközi kiberbiztonsági cég éves európai konferenciájának is ez volt a kiemelt témája.

„A kutatásaink azt mutatják, hogy a felhasználók 40 százaléka kifizeti a váltságdíjat, hogy menthesse az adatait, ezzel csak kívánatosabbá téve a módszert a bűnözőknek” - magyarázta Marco Preuss a Kaspersky Nemzetközi Kutatási és analízis csapatának igazgatója.

A netre kapcsolódó okoseszközök (IoT) is újabb rizikót jelentenek.

„Láttunk már okostévét, ami kémkedett a gazdája után, és azt is, hogyan nyithat ki egy okosajtót egy illetéktelen személy” – olvasható a cég közleményében.

zsarolo virus

A Kaspersky Lab 2015 és 2016 között több mint 2 millió zsarolóvírussal kapcsolatos incidenst regisztrált, közülük több, a sajtóban is megjelent esetet.

Összehasonlítva az előző 2014-2015-ös időszakkal, a vállalati szektor zsaroló támadásai meghatszorozódtak.

A 2016-os Üzleti IT Biztonsági Kockázat felmérés szerint világszerte a vállalkozások 20 százaléka találkozott zsarolóvírussal az elmúlt 12 hónapban. Európában ez az arány még magasabb, 28 százalék.

A zsarolóvírus nem csak PC-n jelent meg, hanem mobil platformon is jelen van, csak 2016 második negyedében 83048 veszélyes applikációt találtak, amit mobilra fejlesztettek.

Hogy csökkentsék a vírusos fertőzések kockázatát, a Kaspersky kiadott egy ingyenes anti-ransomware eszközt cégek számára.

Emellett a holland rendőrséggel és az Intel Security-vel közösen indítottak egy No More Ransom nevű projektet, ami információt ad a zsarolóvírusok veszélyeiről, segít az áldozatoknak visszanyerni az adataikat anélkül, hogy fizetniük kéne a bűnözőknek.