Harmadik vegyi támadással is vádolják a szíriai kormányt

 

Egy nemzetközi vizsgálócsoport megállapította, hogy a szíriai kormány egy harmadik vegyi támadást hajtott végre - derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentésből.

A közös vizsgálati mechanizmus (JIM) névre keresztelt csoport – amelyet az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közösen hozott létre – idén augusztusban azzal vádolta meg Bassár Aszad szíriai államfő kormányát, hogy két támadásban klórgázt vetett be, míg az Iszlám Államot (IÁ) azzal, hogy egy támadásban mustárgázt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteken küldött jelentésben a csoport azt közölte, "elegendő bizonyíték" van annak eldöntésére, hogy a szíriai erők felelősek az Idlíb tartománybeli Kmnenasz településnél 2015. március 16-án elkövetett támadásért.

A nagy magasságról ledobott eszköz "a talajba csapódott", és mérgező anyagot bocsátott ki, amely hatott a lakosságra. Szemtanúk és kórházi dolgozók a szagot klórgáztól eredőként azonosították, akárcsak az általa kiváltott tüneteket.

A JIM ettől függetlenül arra megállapításra jutott, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy megállapítsák a két másik támadás felelősét.

A szakértők nem tudták megerősíteni hordóbombák használatát a Hama tartománybeli Kfar-Zita településen 2014. április 18-án, mert az állítólagos eszköz maradványait eltávolították, és nem lehet bizonyosan a helyszínhez kapcsolni.

További szemtanúk megerősítették, hogy a 2015. március 24-én az Idlíb tartománybeli Binnisen talált bádogdobozon talált nyomok klórtól származnak. Nem lehetett azonban az eszköz használatát időpontját és helyszínét megállapítani, és a bádogdobozt sem összekapcsolni az esetek bármelyik helyszínével.

A csoport hangsúlyozta, létfontosságú felelősségre vonni a vegyi fegyverek használóit, mert alapvető feladat elrettenteni mindazokat, akik azt hiszik, nyernek azáltal, ha mérgező anyagokat használnak fegyverként.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország el akarja érni, hogy a Biztonsági Tanács szankciókkal sújtsa az Aszad-rendszert vegyi fegyverek használatáért. Szíria legszorosabb szövetségese, Oroszország azonban úgy vélekedett, a jelentésben augusztusban felsorolt bizonyítékok nem meggyőzőek. Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete ezért jelezte, hogy Moszkva bármilyen Szíria-ellenes szankciót ellenezni fog.

A Biztonsági Tanács várhatóan csütörtökön vitatja meg a jelentést.