Több milliós adósságot hagyott hátra az albérlő

Lelakott lakások, rohadó étel a hűtőben, eltűnt bútorok: vannak bérlők, akik így, vagy fizetés nélkül távoznak az albérletből. Mit tehet egy lakástulajdonos, ha a bérlője már több mint 10 millió forint tartozást halmozott fel, mégsem távozik? Hasznos tanácsok lakáskiadás előtt.

Rothadó ételek, kipakolt lakások, és több millió forint kár, tartozás: csak néhány dolog a nem fizető, problémás bérlők után maradt lakásokról.

A Kosár című műsorban bemutatott panellakást például szinte teljesen kirámolták, és lelakták a bérlők.

Az egyik szobában a parketta teljesen tönkrement, pedig mielőtt beköltöztek, akkor a tulajdonosok megcsináltatták azt. A korábbi bérlők kitörték az üveget, és bár megígérték a jelenlegi bérlők, hogy megcsináltatják, ám végül ez nem történt meg, sőt összetörtek egy másik üveget is. A falak koszosak, egyes bútorok pedig eltűntek.

A lakás tulajdonosai Olaszországban élnek, ingatlanirodát bíztak meg a bérbeadással. A bérlők kezdetben fizettek, aztán meggondolták magukat, és sem a bérleti díjat, sem a rezsi költségeket nem fizették.

„A villanyt kikapcsolták, mert természetesen már nem fizettem be a villanyszámlákat, mert nem is fedezte volna a költség. Aztán megpróbálták lopni az áramot, így mire végre sikerült kitenni az albérlőket az ingatlanból, akkor nemcsak, hogy elmaradtak a bérleti díjjal, de rengeteg rezsitartozást is felhalmoztak” – mesélte az ingatlanközvetítő.

A tulajdonosokat 300 ezer forintra büntette az Elmű.

A helyzet egyre aggasztóbb lett, a bérlők ugyanis sem fizetni, sem távozni nem akartak. Végül egy albérletkezelésre specializálódott cég tudta rávenni őket, hogy mindenkinek jobb, ha távoznak. Ám az albérlők nem voltak együttműködőek, nem akartak elköltözni.

„Mindenki azt hajtogatja, hogy majd bírói végzéssel, bírósági végzés alapján mennek el” – mondta Dajka Zoltán, az Első Albérlet Felügyeleti és Követeléskezelő Bt. ügyvezetője.

Az albérlők végül belátták, jobb, ha átadják az ingatlant.

Dajka Zoltán és csapata rengeteg tulajdonosnak segített már megszabadulni a link bérlőktől. Minden lakást dokumentálnak.

Másfél milliós tartozást hátrahagyva távoztak

A többség siralmas állapotban hagyja el az ingatlant, és sokszor maguk mögött hagynak még több hónapnyi vagy évnyi tartozást.

Egy másik lakást a két nem fizető család több mint 1,5 millió forintnyi tartozással hagyta ott.

„Próbáltuk a kulcsot visszaszerezni tőlük, akkor azt mondták, hogy adjuk vissza a kauciót, amit ők adtak” – mesélte az ingatlanközvetítő.

Lakás bérbeadással egyre több ingatlaniroda foglalkozik. Rák Edit ingatlanszakértő azt mondja, hogy sok problémás bérlőt ki lehet szűrni, ha leellenőrizzük, kinek adjuk ki a lakásunkat.

„Sokkal inkább megbizonyosodhatnánk arról, hogy a bérlő fizetőképes” – fogalmazott a szakember.

Dajka Zoltán is azt vallja, hogy lakás kiadás előtt bizonyosodjunk meg arról is, hogy a bérlő valóban tud majd fizetni hosszú távon is. Ők a megfelelő bérlő kiválasztásában is segítenek. A szakember azt tanácsolja, ha tudunk, kérjünk jövedelemigazolást, illetve nyilatkozatot a munkahelyükről, és annak is járjunk utána, van-e a bérlőknek rendszeres jövedelmük.

Ha be van jelentkezve, bemehet a lakásba

A problémás albérlőkkel hadakozó tulajdonosok sokszor érzik úgy, hogy teljesen tehetetlenek. A lakók nem mozdulnak a lakásból, a jog azt védi, aki birtokon belül van, de pont ezt lehet kihasználni is.

„Amit a törvény tilt, az a tilos önhatalom. Nem mehetek be, nem foghatom meg a bérlőt és nem dobhatom ki a lakásból, de ha én is abba a lakásba vagyok bejelentkezve, akkor minden további nélkül odamehetek és lecserélhetem a zárat. Kihívhatom a lakatost, mikor a bérlő nincsen bent; ezzel nem csinálok semmi jogszerűtlent és elérhetem azt, hogy ténylegesen csak nekem legyen kulcsom a zárhoz. Ekkor én kerülök birtokon belül és onnantól már megfordul a dolog, akkor a bérlő fordulhat bírósághoz”  – mondta Szender Zoltán jogász.

Lakáskiadásra is igaz, hogy könnyebb megelőzni  a bajt, mint utólag megszabadulni a nemfizetőktől. Vannak gyanús jelek, amelyeket, ha észreveszünk, megúszható, hogy csalók költözzenek a lakásunkba.