Szentpéterváron megemlékeztek '56-ról

 

Az 1956-os magyar "felkelés" évfordulóján történeti ismeretterjesztő rendezvények sorozatát tartotta meg a Iofe Alapítvány a szentpétervári Interjernij Színházban - jelentette honlapján pénteken az amerikai Szabadság Rádió orosz nyelvű szolgálata.

tudósítás szerint egy kerekasztal-beszélgetésen Viktor Sejnyisz, az Állami Duma volt képviselője, az orosz alkotmány egyik szerzője “a kommunista Nagy Imre” sorsáról és a felkelőkkel való viszonyáról tartott előadást.

Sejnyisz szólt az 1956-os magyarországi forradalomról és szabadságharcról írt első orosz könyvekről is.

Szentpétervár. Fotó: szentpetervar.hu Szentpétervár. Fotó: szentpetervar.hu

Kitért egyebek között arra, hogy Valentyin Akszejev történész megtanult magyarul és Budapestre utazott, hogy találkozzon az akkori események szemtanúival és részvevőivel. A beszámoló szerint a kerekasztal-beszélgetésben részt Irena Verblovszkaja volt politikai elítélt, valamint Vagyim Koszarjov és mások, akik részt vettek a magyar felkelés leverése elleni tiltakozó akciókban.

Videókat mutattak be a felkelésről, valamint olyan személyekről, akik a Szovjetunióban a forradalom elfojtása ellen tiltakoztak. Megnyitották a szentpétervári a magyar konzulátus által előkészített dokumentumkiállítást is. Az alapítvány névadója, Veniamin Iofe (1938-2002) szovjet és orosz jogvédő, történész, publicista, a Memorial történelmi és jogvédő szervezet egyik alapítója volt.

Viktor Sejnyisz 1956 novemberében és novemberében, Irma Kudrovával együttműködve, lengyel és jugoszláv források, valamint külföldi rádióadók híradásai alapján, cikket írt Az igazság Magyarországról címmel, amely szamizdat kiadásban jelent meg. Emiatt kizárták a Komszomolból, eltiltották a tudományos tevékenységtől és fizikai munkásként kellett megélnie. Jelenleg politikai aktivista, politológus, közgazdász, a Jabloko ellenzéki párt vezetőségének tagja.

A független Jurij Levada Elemzőközpont csütörtökön közzétett felmérése szerint az orosz lakosság több mint felének, 57 százalékának nincs tudomása róla, hogy Magyarországon 1956-ban felkelés zajlott, a többiek fele szerint pedig indokolt volt a forradalomnak a szovjet hadsereg által történt elfojtása. A Magyarországon hat évtizeddel ezelőtt történtekről a megkérdezettek 21 százaléka bizonyult viszonylag jól tájékozottnak, 22 százalék pedig csupán "hallott valamit" róluk.