MSZP: a Fidesz-közeli klientúra gazdagszik a földbérbeadásokból

Az MSZP szerint a Fővárosi Törvényszék Kishantosi-perben hozott ítélete azt támasztja alá, hogy a földbérbeadási és -eladási gyakorlat szakmai alapok nélküli, óriási biznisz, amelyből a Fidesz-közeli klientúra gazdagszik.

Gőgös Zoltán, a szocialista párt elnökhelyettese vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék csütörtöki közlése szerint az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte, és felfüggesztette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és Társai elleni perének tárgyalását az alkotmánybírósági eljárás befejezéséig.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az MSZP-s politikus üdvözölte az ítéletet, de azt mondta, a “fideszes többségű” Alkotmánybíróság miatt nincsenek illúziói az ügy folytatásáról. Közölte: a gazdáknak azt ajánlják, hogy nemzetközi bíróságokon szerezzenek érvényt panaszuknak, és aki kéri, annak jogi segítséget is ad a párt.

Egy általa ismertetett, Veszprém megyei példára hivatkozva is hangsúlyozta, a pályázati eljárás a földbérbeadásról “nem nyomon követhető, nem ellenőrzi senki”. A döntési rendszer pedig olyan szinten személyre szabott, hogy “azt hoznak ki győztesnek, akit akarnak” – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán elmondta: az MSZP elnöke kapott meghívót ötpárti egyeztetésre a miniszterelnök által a kötelező betelepítési kvóták ügyében bejelentett alkotmánymódosítási javaslatról, de úgy gondolja, hogy ezen nem kell részt vennie. Feltette a kérdést: ha a tervezet elkészült, miről akar egyeztetni Orbán Viktor. Az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta, nem vesznek részt egy bukott népszavazás napirenden tartásában. Úgy fogalmazott: az alaptörvény visszavonásáról, az alkotmányos rend “visszaállításáról” és egy “normális” választási törvényről tárgyalnának a kormánnyal.

A Népszabadság szombati felfüggesztéséről azt mondta: nincs dolguk azzal a hatalommal, amely azért, mert “egy flaszterparaszt villogni akar helikopterrel” és utána ezt megírja egy újság, bezárja a lapot.