Gulyást, somlói galuskát kóstolnak a sztárséfek San Sebastiánban

Sztárséfek váltják a filmcsillagokat alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap kezdődő Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.

Az idén Európa egyik kulturális fővárosának számító San Sebastián kongresszusi palotájában öt kontinens legjobb, összesen mintegy 70 Michelin-csillagot birtokló séfjei, éttermei lesznek jelen a csúcsgasztronómiai eseményen, ahol három nap alatt több mint 200 előadáson mutatják be szakmai fogásaikat, újításaikat, módszereiket. A 18 éve indult Gastronomika már a világ legnevesebb séfjeinek találkozóhelyévé vált.

A magyar díszvendégség előzményeként két spanyol gasztronómiai szakértő, Roser Torras, a Gastronomika elnöke és Xavier Agullo szakújságíró ismerkedett februárban a magyar konyhaművészettel a Magyar Konyha című szaklap meghívására.

Négy magyar séf kapott meghívást

A két spanyol szakember itteni kóstolási tapasztalatai alapján hívtak meg a szervezők négy magyar séfet: Széll Tamás, a Bocuse d’Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt; Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz.

Széll Tamás magyar séf, segítője, Szabó Kevin és felkészítője, Vomberg Frigyes.  MTI Fotó: Kovács Tamás

Bocuse d’Or Europe: Széll Tamás magyar séf, segítője, Szabó Kevin és felkészítője, Vomberg Frigyes.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon.

A magyar csapat a kongresszus keretein túl úgynevezett látványfőzéseket és utcai kóstoltatásokat is tart, hogy minél többen megismerhessék a magyar ízeket, jellegzetes ételeket és felfedezhessék maguknak a magyar konyhát, valamint a magyar borokat. A San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát.

A program az adott díszvendég ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól. A díszvendégek között eddig olyanok országok és városok szerepeltek, mint Franciaország, az Egyesült Államok, Japán és London, a dél-amerikai országokat Peru, Chile és Brazília együtt képviselték, tavaly pedig Szingapúr és Hongkong mutatkozott be a nemzetközi találkozón.

San Sebastián világhírű rendkívüli gasztronómiájáról, jó minőségű alapanyagairól. A mintegy 190 ezres városban és környékén 9 Michelin-csillagos étterem működik, amelyek közül három elnyerte a legmagasabb, három csillagos minősítést.