Sorra mérgezik meg az ebeket, de a gazdák tehetetlenek

Tucatnyi házi kedvencet mérgeztek meg Csantavéren. A vajdasági városkában valaki szándékosan növényvédő szerrel kezelt csalikat rak ki a közterületre. Egyelőre csak találgatják, ki lehet a tettes. A rendőrség tehetetlen, az állatvédők pedig jobb híján azt tanácsolják, hogy póráz nélkül egy pillanatra se engedjék ki az utcára a kutyákat.

A vajdasági településen élők közül valaki megtalálta a mérgezett ételmaradékot: egy sertésbőr darabot, amelyen jól láthatóak voltak a pirosas színű vegyszer nyomai.

A csantavériek tanácstalanok, nem tudnak kihez fordulni. Bár sejtik, ki lehet az elkövető, egyelőre nincs bizonyítékuk ellene.

Elkeseredésükben felkeresték a magyarkanizsai Mancs Állatvédő Egyesület vezetőjét, Dávid Józsefet is. Az egyesületnek azonban nincs jogi meghatalmazása arra, hogy fellépjen a mérgezések ügyében.

Dávid József elmondta, hogy az a személy, aki az állatot kínozza vagy indok nélkül elpusztítja szabálysértést követ el, ami maximálisan 50 ezer dínár (azaz körülbelül 165 ezer forint) pénzbírsággal sújtható. Az állatok bántalmazását a Szlovák Köztársaság Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer Felügyeleténél vagy a községi felügyelőségi szolgálatnál lehet közvetlenül bejelenteni – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a szabálysértést elkövető valóban meglakoljon a tettéért, azt bizonyítani kell. Ez pedig nem könnyű.