Összecsapások Koszovóban

Koszovói albánok csaptak össze a helyi rendőrséggel reggel a dél-koszovói Musutistéban. A konfliktust az okozta, hogy a hatóságok megpróbálták feloszlatni azt a több száz fős tömeget, amely meg akarta akadályozni, hogy a Nagyboldogasszony ünnepére érkező szerbek bejussanak a faluba. A szerb sajtó beszámolói szerint a civilek kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik gumibotokkal és könnygázzal igyekeztek feltartóztatni az albánokat. Néhány rendőr és tüntető megsérült, több embert őrizetbe vettek. Koszovó és Szerbia viszonya máig rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.

Koszovói albánok csaptak össze a helyi rendőrséggel vasárnap reggel a dél-koszovói Musutistéban, amikor a hatóságok megpróbálták feloszlatni azt a több százfős tömeget, amely meg akarta akadályozni, hogy a Nagyboldogasszony ünnepére érkező szerbek bejussanak a faluba. A szerb sajtó beszámolói szerint az összetűzés során a civilek kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik gumibotokkal és könnygáz bevetésével igyekeztek feltartóztatni az albánokat. Néhány rendőr és tüntető megsérült, több embert őrizetbe vettek.

MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A Nagyboldogasszony-napi liturgiát egy lerombolt pravoszláv templom helyén tartanák, a szerbek viszont csak akkor tudnak odajutni, ha átkelnek a többségében albánok lakta településeken, ehhez pedig rendőri biztosításra van szükség. A szerb sajtó információi szerint a Musutiste környéki albánok az utóbbi napokban a közösségi hálókon keresztül szólították fel a helyieket, hogy akadályozzák meg a szerbek belépését.

A szerb ortodox vallás a Julianus-naptárt használja, amely tizenhárom nappal tér el a Gergely-naptártól, így a pravoszláv vallási ünnepek ennyivel követik a katolikus ünnepeket. A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra, Szerbia egykori déli, túlnyomó többségében albánok lakta tartományára. Az onnan elszármazottak az ünnepek alkalmával hazalátogatnak, karácsonyi, húsvéti, vagy más vallási ünnepeikről az ottmaradt templomokban vagy azok romjain emlékeznek meg. A helyi albánok azonban a rendőri felügyelet ellenére gyakran dobálják meg a hazalátogatókat.

Koszovó és Szerbia viszonya máig rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.