A cementet keresik az olaszok

291-re nőtt a földrengés áldozatainak száma Olaszországban, és ez a szám valószínűleg tovább emelkedik majd, sokakat ugyanis még mindig keresnek a romok között. Összesen 2500 embert telepítettek ki a hatóságok. Néhány napja még turisták ezreit várták az erre a hétvégére tervezett amatricei tésztafesztiválra, a tragédia azonban mindent megváltoztatott. Aki most Olaszországban a városról elnevezett amatriciana szószos tésztát eszik, a település újjáépítését támogatja. A szerda hajnali földrengés pusztítása után az ügyészség azt gyanítja, az építkezéseknél kispórolták a cementet a falakból.

Összedőlt több száz éves családi sírboltok, megsemmisült temető, amely nemzedékeken keresztül a végső, örök nyughelyet jelentette… Most koporsók fekszenek a romokon, szobrok semmisültek meg. A szörnyű látvány nem csak az Amatrice melletti Sant’Angelot jellemzi, hanem egész Közép-Olaszországot a szerdai 6,2-es erősségű, majd az azt követő, több mint ezer utórengés után. 293 történelmi jelentőségű épület, köztük templomok, középkori épületek rongálódtak meg vagy mentek teljesen tönkre.

Összefognak

Az újjáépítéshez összefogásra van szükség ezért szolidaritásra szólított fel az olasz kulturális miniszter. Dario Franceschini azt kéri az országtól, hogy vasárnap mindenki menjen múzeumba, látogasson el minél több kulturális helyszínre, mert a mai nap bevételét a romba dőlt városok megsegítésére, újjáépítésére szánják. Amatrice polgármester azt mondta, régi fényében szeretné ismét látni majd a települést, ugyanakkor megtesz mindent, hogy szigorítsanak az olasz építési szabályokon, hogy az emberek biztonságos épületekben élhessenek.


Olaszország gyászol

Amatricianas tészta

Amatricebe erre a hét végére turisták ezreit várták. Hagyományosan ilyenkor rendezik meg a szalonnás-paradicsomos csípős tésztaszósz ünnepét. (Az amatriciana erről a városról kapta a nevét.) A szolidaritás jegyében, aki most Olaszországban amatricianas tésztát eszik, 1 euróval támogatja a város újjáépítését. A híres angol sztárséf Jamie Oliver éttermei is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Aki ilyen mártást rendel, az a rászorulókon segít. Magyarországon a befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt számlájára utalják.

Súlyos gazdasági károk

A gazdasági károk egyelőre felmérhetetlenek – mondják a helyi vállalkozók. A térség húskészítményeiről, főleg sonkáiról híres gyártói szerint súlyosan megrongálódtak a feldolgozó üzemek, de gondot jelent az is, hogy nincs se gáz, se áram, így nem tudják a rengeteg felhalmozott húst hűteni, a feldolgozottakat pedig szakszerűen tárolni. A térség legnagyobb vesztesége, hogy egy időre itt megszűnik a turizmus, ami jelentős bevételi forrást jelentett.

Biztos, hogy földrengés-biztos?

Az olasz főügyészség eközben bűnvádi eljárást indított a földrengés következményeinek kivizsgálása érdekében: 115 olyan épület omlott ugyanis össze, amelyet az elmúlt években teljesen földrengés-biztosan felújítottak. Ilyen például az amatricei általános iskola miatt is, amelyet 2012-ben építettek újítottak fel. Ezeknek az épületeknek ki kellett volna bírnia egy ekkora földrengést.

Hol a cement?

Hétfőn az országban általános vizsgálat indul, a középületek kötelező földrengés-biztosságát ellenőrzik, mert az ügyészség azt gyanítja, hogy az építkezéseknél kispórolták a cementet a falakból – jelentette a közmédia tudósítója a helyszínről. Norcia városában például, amely Amatrice közelében van, a ’97-es földrengés után földrengés-biztossá tették az összes épületet, és itt egyetlen egy ház sem dőlt össze, tehát, ha megfelelően építik a középületeket, ezek valóban földrengés-biztosak – hangzott el a beszámolóban.

Résen lesznek

Az olasz maffia- és korrupcióellenes hatóság közben bejelentette: akármilyen közbeszerzési pályázat indul el az újjáépítéssel kapcsolatban, résen lesznek és figyelik, hogy semmilyen szabálytalanság ne történjék, nem merész ugyanis azt állítani, hogy Olaszországban gyakran a korrupció és a maffia az, amely azt eredményezi, hogy a földrengés-biztos házakból romok legyenek egy földrengés után… – hangzott el a beszámolóban.